wtorek, 31 marca 2015

Odwrócone ciasto ucierane - wilgotne... z niespodzianką ;)






Wiele osób na Wielkanoc piecze ucierane babki o różnym aromacie. 

A gdyby tak przedstawić takie ciasto w formie torcika z karmelizowanymi owocami i niespodzianką w postaci kruszonkowego spodu? 

Wypiek ten jest bardzo wilgotny dzięki użyciu jogurtu naturalnego i prawdziwego masła. Słodyczy dodają owoce w cukrze, a chrupkości cudowna kruszonka.

Powiedziałabym, że jest to bogata wersja ciasta babkowego przedstawiona w formie odwróconego ciasta z owocami ;)



Ciasto:
tortownica o śr. 24 cm
inspiracja: TU i TUTAJ

Składniki w temp. pokojowej!

- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 125 g masła
- 2/3 szklanki cukru drobnego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny

Masło utrzeć na puch z cukrem. Do masy maślanej dodać ekstrakt. Następnie wbić pojedynczo jajka nadal ucierając. Drugie jajko należy dodać, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem oraz solą. 
Do masy maślano-jajecznej wlać sok z cytryny. Następnie dodawać na przemian trochę mąki i jogurtu - teraz najlepiej mieszać za pomocą łopatki, nie używamy miksera, bo masa może się przebić. Wymieszać do połączenia się składników.


Owoce:

- 400-450 g jabłek/nektarynek/brzoskwiń 
- 50 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
- 1/3 szklanki wody

Na patelnię wsypać cukier, dodać masło i wodę. Całość podgrzewać, aż nabierze jasnego złotego koloru- nie ruszać bezpośrednio polewy. Następnie wrzucić owoce i dodać dżem. Podsmażyć przez ok. 5 minut. Karmel powinien być złocisty - odcień jasnego brązu i mieć konsystencję gęstej śmietanki.


Kruszonka:

- 100 g masła
- 100 g cukru ( najlepiej waniliowego)
- 220 g mąki pszennej

Wszystkie składniki zagnieść i pokruszyć. 


Pieczenie:

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć owoce wraz z sosem. Następnie wylać ciasto, wierzch posypać kruszonką. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut - kruszonka ma być rumiana, a ciasto suche po włożeniu patyczka. 
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi i zostawić tak ciasto na 10 minut. Następnie wyciągnąć z piekarnika. Po 20 minutach można przełożyć na talerz odwracając ciasto do góry nogami. Tym samym owoce staną się wierzchem, a kruszonka spodem ;)

Smacznego! :)




























                      Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V Babki Wielkanocne 2015

3 komentarze: