czwartek, 19 marca 2015

Drożdżowa baba z cukrową skorupką :)






Mięciutka, delikatna babka drożdżowa wypełniona kawałkami brzoskwini. Pieczona w formie bułeczek, które po połączeniu stworzyły kształt babki. 

Dzięki formowaniu kuleczek babka jest pieczona w trochę innej strukturze i dzięki temu jest delikatniejsza i nie wysusza się - jest to też zasługa użycia maślanki :)

Ponadto dodatkowym elementem jest obsypanie formy kaszką z cukrem, dzięki czemu powstała pyszna skorupka. Estetycznie w całości mogłoby to wyglądać lepiej, ale w kawałkach prezentuje się idealnie!

Można ją również udekorować polewą, zrobić z niej tosty francuskie, pudding chlebowy albo zajadać, tak po prostu i delektować się smakiem idealnego ciasta drożdżowego :D

Świetnie się sprawdzi na świątecznym stole przy wielkanocnym śniadaniu!



Przepis:

- 550 g mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru 
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 160 g masła
- szczypta soli

+ drobno pokrojone brzoskwinie 
+ 1/3 szklanki cukru drobnego
+ 1/3 szklanki kaszy manny


Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dosypać 1 łyżką mąki, wymieszać. Dolać 1/3 szklanki letniego mleka. Całość dobrze wymieszać. Odłożyć do wyrośnięcia na 15 minut. 
'
Masło rozpuścić.

Jajka i żółtka zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym.
Mąkę przesiać i dodać sól, Następnie wlać kogel mogel, maślankę i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić do momentu, aż składniki się połączą. Do ciasta dodawać rozpuszczone masło i wyrabiać, aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto. 

Można wyrabiać ręcznie, za pomocą miksera z hakiem albo w maszynie do chleba. 

Odstawić do podwojenia objętości - ok. 1 godziny

Formę do babki wysmarować masłem. Kaszkę wymieszać z cukrem. Posypką obsypać środek formy, aż będzie cały oblepiony. 

Z ciasta formować małe kuleczki, wypełnić spód, poukładać pomiędzy kawałki brzoskwini. Posypać delikatnie posypką z kaszy i cukru, Znów ułożyć bułeczki, brzoskwinie i tak do wyczerpania ciasta. 
Odstawić na 10-15 minut do lekkiego napuszenia.

Babkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Należy piec przez ok. 40-45 minut, aż będzie wyrośnięta i rumiana. 

Gotowe :)





  









  Wielkanocne Smaki - edycja V   Waniliowy Weekend VI   Bezglutenowa Wielkanoc   Wielkanocne Wypieki      Babki Wielkanocne 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz:

  1. Widze że blog ciekawy ale chyba na nim nie zarabiasz. A możesz zarobić całkiem nieźle promując produkty związane ze zdrowiem , szkoda żeby ruch na twojej stronie się marnował, jak możesz dorobić sobie niezłą pensję, wpisz sobie w google - spieniężanie stron o zdrowiu i urodzie

    OdpowiedzUsuń