wtorek, 31 marca 2015

Ciasto "Biała trufla" - ideał!







Ciasto wręcz anielskie... błogie! :D

Na tapetę dziś trafia przekładaniec o smaku mleczno-arachidowym z białą czekoladą. 

Krem przypomina w smaku słynne cukierki "Białe Michałki". A jeśli dołożymy do tego kruche maślane blaty i miękki biszkopt, to chyba niczego nie zabraknie. 

Dla mnie ciasto kompletne: element wilgotności i chrupkości połączony ze słodyczą kremu i smakiem orzechów :)
Polecam gorąco :)


Kruche ciasto: 
forma ok. 30x22

- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru pudru
- 250 g masła
- szczypta soli

Wszystkie mąki wymieszać ze sobą. Dodać sól i cukier puder. Zimne masło pokroić w kostkę i dodać bezpośrednio do suchych składników. Całość zmiksować - najpierw powstaną suche okruszki, ale po chwili dalszego miksowania ciasto zacznie tworzyć grubsze grudki. Gdy miksowanie stanie się trudne, należy przestać i zagnieść ręcznie. Szybko i tylko do momentu powstania jednolitej kuli. Ciasto podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 

Następnie każdy blat wyłożyć do formy z papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec w 190 stopniach przez ok. 25 minut - do zrumienienia. 

Biszkopt maślankowy:

- 3 jajka
- 80 ml maślanki
- 120 g mąki
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, aż powstanie jasna masa. Dolać maślankę i olej - wymieszać delikatnie łopatką, tylko do połączenia składników.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem oraz sodą. Wsypać do masy i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Należy robić to delikatnie za pomocą trzepaczki/ łopatki.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Dodać najpierw 1/3 białek ubitych do ciasta. Połączyć. Dołożyć resztę białek i wymieszać do połączenia składników. 

Ciasto przelać do formy. Piec w 170 stopniach przez 25-30 minut - do suchego patyczka. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto na 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć. 

Krem:

- 400 ml kremówki
- 250 ml mleka/ śmietanki do kawy - niesłodzonego
- 150 g białej czekolady - najlepiej z chrupkami albo orzechami
- 2 i 1/3 szklanki mleka w proszku
- 100 g masła
- 100 g cukru 
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 żółtka
- 2 płaskie łyżki budyniu w proszku/ mąki ziemniaczanej/ skrobi kukurydzianej
- 80 g orzechów arachidowych - drobno posiekanych i podprażonych


200 ml mleka + 400 ml kremówki + cukier + ekstrakt = całość zagotować
Żółtka wymieszać z 50 ml mleka i proszkiem budyniowym. Masę wlewać powoli do zagotowanego mleka i śmietanki. Dobrze wymieszać. Podgotować na małym ogniu jeszcze przez chwilę, do momentu aż zacznie "bulgotać". Wyłączyć. Dodać czekoladę i masło. Całość wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Krem przykryć folią spożywczą dotykając powierzchni- dzięki temu wierzch nie wyschnie. 

Odstawić w chłodne miejsce, aż trochę przestygnie - krem ma być letni, nie gorący.

Następnie dodać mleko w proszku. Krem powinien być gęsty - nie rozpływać się, ale dać się rozsmarować. Jeśli jest za rzadki, wystarczy dodać trochę więcej mleka w proszku. Na koniec dodać posiekane orzeszki arachidowe i wymieszać.


Przekładanie

Z kremu odłożyć 3 łyżki na wierzch + 50 g czekolady białej rozpuszczonej + 50 g masła + 50 ml mleka. Połączyć ze sobą te składniki.

Z biszkoptu delikatnie zeskrobać wierzchnią warstwę. Nasączyć mlekiem dwukrotnie - poczekać, aż pierwsza warstwa wsiąknie i posmarować pędzelkiem nasączonym w mleku po raz drugi. . 

Na kruche ciasto nałożyć krem, na to biszkopt, znowu krem i kruche ciasto. Wierzch posmarować odłożonym kremem z dodatkiem białej czekolady. 
Posypać okruchami od biszkoptu i dodatkowo można jeszcze zmielonymi orzeszkami.
Odstawić na kilka godzin albo na noc w chłodne miejsce, ale nie do lodówki :)



















                            Wielkanocne Wypieki        Wielkanocne Smaki - edycja V       Wielkanocne Smaki - edycja V




5 komentarzy:

  1. Smakowite.
    Czym zastąpić mąkę ryżową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zastąpić mieszanką mąki kukurydzianej z ziemniaczaną. Te rodzaje mąki nadają kruchości/ sypkości - dzięki temu ciasto szybciej kruszeje :) Do ciasta możesz dać też wyłącznie mąkę pszenną - ciasto po prostu będzie potrzebować dłuższej chwili na skruszenie :)

      Usuń
  2. Nie pozostaje nic lepszego - tylko uwierzyć że to ideał - Z odrobiną życzliwości dla bajkowej cukierniczki-Jestem wdzięczny że można delektować się ciastami i tortami nawet tak wirtualnie -

    OdpowiedzUsuń