środa, 11 marca 2015

Blondie z cieciorki - fit ciasto :)






Jest we mnie spora dawka tradycjonalizmu: na święta, urodziny, imieniny i wszelkiego rodzaju inne uroczystości musi pojawić się konkretne "prawdziwe" ciasto. Zresztą uwielbiam smak normalnego ciasta, które moim zdaniem mają w większości przewagę smakową nad wypiekami dietetycznymi.

Ale jest też kilka ciast odchudzonych, które poza nazwą i rzeczywistą mniejszą kalorycznością nie odstępują tradycyjnym wypiekom na krok. Według moich smaków idealnymi "dublerami" są: brownie fasolowe i buraczane, ciasto jaglane, blondie z fasoli .... no i oczywiście z cieciorki.

Przyznam, że ciasto wyszło bardzo smaczne. Waniliowe i lekko karmelowe. Bardzo mokre z lepiącą strukturą, czyli coś na wzór blondie. Wierzch jest  posmarowany miodem, który podczas pieczenia wydobył cudowny aromat. Do tego bez mąki pszennej. Można się zajadać bez wyrzutów sumienia ;)




Blondie z cieciorki ( pomysł własny)
tortownica ok. 24 cm


- 300 g cieciorki konserwowej ( już po odsączeniu)
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego gęstego*
- 1 jajko
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki ksylitolu**
- 1 opakowanie budyniu ( używam tego z Lidla, jest pyszne)
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła orzechowe ( ja użyłam "masła" ze zmielonych orzechów laskowych, tzn. zmieliłam orzechy laskowe, aż stały się płynne)
- garść daktyli

+ 2 jabłka
+ 1 łyżka miodu rozpuszczonego z łyżką wody


* polecam grecki light albo bałkański
** można użyć erytrolu/erytrytolu/ stewii ( najlepiej w pudrze), a nawet miodu czy innego syropu ( nie polecam z agawy)


Cieciorkę zblendować z jogurtem i jajkiem na gładką masę. Dodać masło orzechowe i ekstrakt waniliowy. 
Mąkę owsianą wymieszać z proszkiem budyniowym. Dodać proszek do pieczenia oraz sodę. Następnie wsypać ksylitol albo inny słodzik. Wsypać do płynnej masy i wymieszać. Wrzucić posiekane daktyle. 

Przelać do formy. Na wierzch ułożyć pokrojone na kształt łódeczek jabłka. Posmarować całość miodem. 

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez ok. 40 minut. 


Gotowe :)
Polecam odstawić do wystudzenia - wtedy wydobywa się najlepszy smak ciasta :D















     

8 komentarzy:

  1. Rewelacyjne, idealne do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne jest to ciasto właśnie sie zajadam i nie wierzę że tak świetnie smakuje !!!! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne ciacho ,wszystkim smakuje , trudno się oprzeć żeby nie zjeść całego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. witam a jak mam puszke cieciorki gdzie po odsączeniu zostaje 260...wystarczy tyle? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie tak, jednak użyłabym po prostu trochę mniejszej formy, by ciasto nie było zbyt niskie :)

      Usuń