czwartek, 26 lutego 2015

Recykling w kuchni - sałatka z pieczonym kalafiorem!







Sałatki u mnie goszczą raczej w formie surówek do posiłku - jako dodatek.

Częściej wybieram posiłki na ciepło. Kolację opieram na warzywach, ale pieczonych albo podsmażanych na odrobinie tłuszczu.

Wydanie z pieczonym kalafiorem jest bardzo udane. Trochę po azjatycku dzięki dodatkowi w postaci sosu sojowego, powiew wiosny za pomocą szczypiorku, orzeźwienie nadał ogórek konserwowy, a ser feta wzbogacił smak

Polecam wypróbować - zwłaszcza tym, którzy są na diecie, a chcą smacznie zjeść. Ponadto ciepły posiłek syci na dłużej!



Przepis: 2 osoby

- 2 duże ogórki konserwowe
- 600 g ugotowanego kalafiora - al dente najlepiej
- 100 g sera typu feta ( używam sera kanapkowo-sałatkowego)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 50 g pora ( biała część) 
- szczypiorek świeży
- pieprz


Kalafior pokroić na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni - termoobieg z dodatkowym grzaniem górnym. Kalafior zapiekać, aż się przyrumieni - 15-20 minut. 

Por pokroić w półtalarki i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. 

Kalafior polać sosem sojowym - powinien lekko wsiąknąć w warzywo. Dodać por i wymieszać, aby pozostałości sosu sojowego zostały rozprowadzone. 
Następnie dorzucić ser feta i ogórka pokrojonego w plasterki. 
Doprawić pieprzem, posypać szczypiorkiem. 
Na wierzch dać łyżkę jogurtu naturalnego - na zdjęciach jeszcze bez tego dodatku ;)


Sałatka na ciepło gotowa!
Zdrowo i smacznie :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz