wtorek, 27 stycznia 2015

Sernik chałwowy - poezja ;)





Wypiek idealny na weekend. Sernik pieczony w tortownicy wygląda jak torcik. Warto zaprosić kilka osób do jego spróbowania. A warto!


Pyszny ciasteczkowy spód i boki. Kremowy środek o pysznym chałwowym smaku, ale delikatnym i zrównoważonym z idealnym stopniem słodyczy. A na wierzchu polewa czekoladowa.


Całość tworzy idealną propozycję sernikową. Ja nic bym nie zmieniła :)




Spód:
tortownica 24-25 cm

- 240 g ciastek typu digestive/ owsianych/zbożowych/ półsłodkich
- 80 g masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego ( płaskie)

Ciastka zmielić. Dodać rozpuszczone masło i jogurt naturalny. Całość wymieszać. 
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia - spód i boki. 
Całość wypełnić masą z ciasteczek zostawiając przy wylepianiu boków 1-1.5 cm od góry wolny. 
Włożyć do lodówki. 


Masa serowa: 

- 800 g twarogu tłustego
- 200 g mascarpone
- 350 g chałwy + 50 g w kawałkach
- 6 jajek średniej wielkości
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1 szklanka cukru białego
- 1/2 szklanki kremówki
- 50 g masła
- 1 budyń waniliowy - proszek


350 g chałwy roztopić z masłem na bardzo małym ogniu. Ostudzić.

Twaróg zmielić i połączyć z mascarpone. Sery powinny być jak najbardziej gładkie.

Jajka ubić z cukrem zwykłym i brązowym. Dodać ser i dobrze zmiksować. Wsypać budyń i dodać rozpuszczoną chałwę - może być letnia. Wymieszać do połączenia składników

Kremówkę delikatnie ubić, tak żeby stała się lekko sztywna. Dodać do masy serowej i wymieszać do połączenia składników. Na koniec wrzucić 50 g chałwy w małych kawałkach. Wymieszać. 

Masę serową przelać do tortownicy. 

Sernik należy piec w 150 stopniach C przez ok. 1.5 godziny. Piekarnik wyłączyć i uchylić. Zostawić w środku sernik na 15 minut. Następnie wyciągnąć. 
Podczas pieczenia sernik może trochę urosnąć, ale po wyciągnięciu opada - jest to normalne. 



Polewa czekoladowa:

- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka masła 
- 3 łyżki śmietany kremówki

Czekoladę rozpuścić z pozostałymi składnikami w kąpieli wodnej. 

Wylać na letni sernik. Odstawić najlepiej na całą noc w chłodne miejsce albo do momentu, aż polewa stężeje.


UWAGI: Ja wyłożyłam polewę na sernik jeszcze ciepły. Przez noc wierzch jeszcze się delikatnie skurczył i przez to powstał tak charakterystyczny wzorek na wierzchu, a nie gładka polewa. Efekt niezamierzony, ale bardzo udany - moim zdaniem :)






















Tak powinna być wylepiona tortownica - z wolnymi brzegami





3 komentarze:

  1. Wszystkie wypieki z chałwą są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chałwę, sernik baardzo dla mnie :) Pozdrawiam, gingerbreath,blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie :) takiego z chałwą jeszcze nie jadłam, ale pewnie smakuje przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń