środa, 24 grudnia 2014

Wigilia u mnie już niedługo ... A co zawita na stole?








Święta już nadeszły. Na kalendarzu ponownie 24 grudnia. Niektórzy już albo prawie zajadają wieczerzę. U mnie około 18 wszyscy usiądziemy przy stole. Może i dość późno, ale trzeba uraczyć sześć różnych podniebień.... Nie każdy zajada karpia, ktoś inny w ogóle nie je ryb, a tutaj jeszcze trzeba zrobić sałatkę, a ja przede wszystkim pracowałam przy ciastkach...


Na naszym stole wigilijnym tradycja wymieszana z nowymi smakami: 

- Pierogi z kapustą z grzybami na tak, ale jakiś nowy farsz też by się spróbowało - dlatego...
- Pierogi ze szpinakiem, ricottą, porem i suszonymi pomidorami - nadzienie pycha!
- Krokiety z serem białym, feta, cebulką białą i czerwoną i ziemniaki, czyli coś na wzór nadzienia ruskiego:)
- Oczywiście karp, inna rybka smażona i w jakiejś zalewie, zupa rybna i grzybowa oraz inne tradycyjne posiłki ...

Ciasta to moja działka - robienie i ich zajadanie :D  W tym roku zdecydowałam się na:

- Sernik krakowski - oczywiście z kratką ;)
- Makowiec z białego maku na kruchym cieście z całą masą bakalii
- Ciasto "Napoleon" z polewą cytrynową
- Ciasto czekoladowe z kremem mleczno-orzechowym 

Były jeszcze pierniczki, ale już zostały spałaszowane 

Przepisy dodam po Świętach ... może ktoś wykorzysta jeszcze na Nowy Rok :)



Życzę Wszystkim Pięknych Świąt Bożego Narodzenia
Radości i dużo uśmiechu
Spokoju i zdrowia
Aby ten czas mijał wolno, upojnie i w rodzinnym gronie
Niech w to Boże Narodzenie pojawi się ta magia z dzieciństwa!!! 

:):):)

3 komentarze:

  1. witam! poproszę o przepis na pierogi ze szpinakiem, rocottą, porem i suszonymi pomidorami -brzmi b. apetycznie! wspaniała stronka, bardzo dużo ciekawych przepisów. Wszyskiego najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie, bardzo to dla mnie ważne :)
      Również wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
      A w sprawie przepisu na pierogi, to przyznam, że nie miałam w planach go dodawać ze względu na brak zdjęć , ale podaję tutaj przepis na farsz, który był przygotowany na ciasto z ok. 400 g mąki :)

      - 450 g szpinaku mrożonego w liściach
      - 250 g sera ricotta
      - 40 g sera grana padano - fajnie podkręca smak, ale nie jest konieczny
      - 8 kawałków suszonych pomidorów ( w zależności od upodobań)
      - 1 por - biała część
      - 1 łyżka masła klarowanego albo zwykłego
      - 2 ząbki czosnku
      - 1 jajko
      - sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

      Por pokroić w półksiężyce/ półkola, posolić i zeszklić na maśle.
      Dodać drobno posiekany czosnek. Następnie szpinak. Doprawić solą,papryką, pieprzem i gałką. Ostudzić. Dodać ser ricotta i pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Następnie dodać starty parmezan i wbić jajko. Całość wymieszać.
      Nakładać farsz na ciasto pierogowe i skleić. Gotować, jak zwykłe pierogi

      Usuń
    2. bardzo dziekuję i pozdrawiam!

      Usuń