wtorek, 9 grudnia 2014

Pain au chocolat - wyśmienite!





Pyszna czekolada. Maślane, mięciutkie, delikatne z chrupiącą skórką ciasto. Ja byłam niezwykle usatysfakcjonowana.
Nic dodać, nic ująć :)



Pain au chocolat : ok. 10-12 bułeczek


- ciasto z TEGO przepisu ( cały proces przygotowywania jest tam opisany)
- 150 g czekolady mlecznej
- jajko z dodatkiem mleka do posmarowania 


Trzeciego dnia wyciągnąć ciasto z lodówki. 

Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 100 cm. Kroić prostokąty , aby wyszło ich 10-12 sztuk. 

Na koniec krótszego boku ułożyć kawałek czekolady. Zawinąć do połowy i obok położyć kolejny kawałek czekolady. Zawinąć do końca. 

Posmarować jajkiem i odstawić w ciepłe miejsce ( ale nie gorące!) na 2 - 2.5 godziny. Bułeczki mają się ładnie napuszyć i zrobić lekkie. 

Posmarować ponownie jajkiem. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na ok. 25 minut. 
























3 komentarze:

  1. Idealne :) Uwielbiam je, choć sama jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, super się przepiekły, wyglądają dużo lepiej niż sklepowe!

    OdpowiedzUsuń