poniedziałek, 1 grudnia 2014

Maślane ciasto jogurtowe - najlepsze!






Najlepsze jogurtowe ciasto, jakie jadłam. Niezwykle miękkie i wilgotne. Do tego nie grozi mu zakalec, bo owoce układamy na samym spodzie. Dzięki temu ciasto nie opadnie i dodatkowo zyska na walorze estetycznym!
Polecam koniecznie do zrobienia :)




PRZEPIS - tortownica o średnicy 25 cm

inspiracja


Ciasto: wszystkie składniki o temp. pokojowej!
300 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 130 g miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru ( najlepiej drobnego)
- 320 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Owoce:
- 400 g jabłek/śliwek/nektarynek/gruszek
- 1/3 szklanki cukru
- 40 g masła
- 1/3 wody


Mąkę przesiać. Dodać proszek do pieczenia i sól. 

Miękkie masło utrzeć z cukrem - masa powinna być dosyć puszysta, a cukier w miarę niewyczuwalny. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Następnie partiami dosypywać mąkę - mieszać za pomocą łyżki albo trzepaczki , nie mikserem i tylko do połączenia składników. Gdy już zużyjemy połowę mąki, należy zacząć dolewać jogurt na przemian z mąką , aż do skończenia składników. 


Owoce pokroić w paski. Na patelni na małym ogniu rozpuścić cukier z masłem i wodą. Gdy cukier nabierze lekko brązowego koloru, należy wrzucić owoce i wymieszać. Chwilę podsmażyć. Płyn powinien być dość płynny.

Owoce wraz z sosem wylać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - warto ładnie je ułożyć, ponieważ po upieczeniu będzie to stanowić górę ciasta. 
Gdy nie będą gorące, wylać ciasto. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 40-45 minut, aż wierzch będzie złocisty. Odstawić do wystudzenia. 

Na górę tortownicy należy przyłożyć talerz i odwrócić dnem do góry. Zdjąć boki i oderwać papier do pieczenia z owoców. Owoce powinny być soczyste, a wierzch lekko klejący. 


Gotowe
Smacznego ;)








1 komentarz:

  1. Lubię odwracane ciasta :) Twoje jest cudownie słoneczne :)

    OdpowiedzUsuń