środa, 17 grudnia 2014

"Boskie podniebienie" , czyli ciacho najwyższej rangi ;)






Zbliżają się święta, zaczynamy planować wypieki i inne potrawy. Na stole chcemy podać coś wyjątkowego, a całość zwieńczyć ciastem innym, niż na co dzień.

To jest moja propozycja, czyli....

Kruche ciasto z kremem kajmakowym z różnego rodzaju bakaliami i alkoholową nutką. Na to czekoladowa polewa , trochę cierpliwości , żeby blaty skruszały i ciasto jest nasze! :)

Przepis od koleżanki mojej siostry.

Rewelacja! 

Ciacho wszystkim tak smakowało, że o mało co i zabrakłoby mi ciasta do zdjęć :)



Kruche ciasto: forma ok. 32x25

można użyć herbatników albo biszkoptu , ale moim zdaniem nic nie dorówna domowym kruchym blatom :)

- 500 g mąki orkiszowej

- 170 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru (może być ksylitol zmielony na puder)
- 30 g miodu
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli

Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. 
Przesiać i dodać zimne pokrojone masło. Całość zmiksować albo posiekać nożem. 
Wbić jajko, żółtko i dodać śmietaną. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 równe części. 
Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut. 

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok.25 minut, aż będzie złociste i dopieczone. 
Tak samo postąpić z drugim blatem schłodzonego ciasta. 


Krem kajmakowy:

- 1 puszka masy kajmakowej
- 170 g sera naturalnego kanapkowego*
- 150 g masła
- 120 g rodzynek + wódka do zalania
- 100 g płatków migdałowych albo posiekanych migdałów
- 120 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki kaszy manny ( 45 g)

* w oryginale go nie ma, ale moim zdaniem fajnie przełamuje słodycz i nadaje ciekawego smaku.

Rodzynki sparzyć i odcedzić. Następnie zalać alkoholem i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc. 
Płatki migdałowe albo posiekane migdały podprażyć na patelni. 

Masło o temperaturze pokojowej utrzeć , aby zrobiło się bardziej plastyczne i miękkie. Partiami dodawać do niego kajmak - również temperatury pokojowej. Następnie należy dodać serek i wymieszać. Wrzucić odsączone rodzynki i pozostałe składniki. Na koniec wlać 5 łyżek wódki, w której namaczały się rodzynki. Wymieszać. 


Polewa:

- 100 g czekolady mlecznej

- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mleka

Do miski wrzucić wszystkie składniki. Położyć na większym naczyniu wypełnionym wrzątkiem. Spód naczynia ze składnikami nie może dotykać wody. Czekolada powinna roztapiać się dzięki styczności z parą, a nie wodą. 

Na jeden blat ciasta wyłożyć całą masę. Przykryć drugim blatem. Wyłożyć na wierzch polewę. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Wtedy masa stężeje, a blaty skruszeją.

Nie polecam wkładać do lodówki, ponieważ masa za szybko sztywnieje i blaty za bardzo nie nasiąkają kremem, który swoje płyny szybko usztywnił.
















Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Świąteczne słodkości!

6 komentarzy:

  1. Meg, w składnikach na masę jest kasza manna, natomiast w opisie wykonania nie mogę się jej doszukać, co trzeba z nią zrobić??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Wrzucić odsączone rodzynki i pozostałe składniki" pod tym słowami kryją się bakalie oraz kasza manna :) Wystarczy ją wsypać razem z wiórkami, rodzynkami i migdałami. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. Czy można zrobić bez wiórków kokosowych? Czy należy wtedy dać więcej rodzynek, migdałów i kaszy manny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :) Wiórki kokosowe usztywniają krem, dlatego jeśli nie chcesz ich używać, to polecam użyć zmielonych ma mąkę migdałów albo orzechów ziemnych, jednak zdecydowanie mniej- jakieś 60-70 gramów. Drugim sposobem jest dosypanie mleka w proszku, pokruszonych herbatników/ biszkoptów albo kaszy manny. Najważniejsza jest konsystencja :)

      Usuń