czwartek, 6 listopada 2014

Warzywne mini burgery na ciastku jaglano-ryżowym.







Rewelacja! Jedno z lepszych dań, które udało mi się przyrządzić.... Zazwyczaj w kwestii potraw wytrawnych jestem mniej kreatywna i nie mam , aż tak dużego bakcyla jak to bywa przy wypiekach.... Ale tutaj też pojawia się " piekarnikowy" element :D 


Całkiem inna wersja burgerów. Nie wiem nawet, czy można je tak potocznie nazywać , ale dopóki nie wpadnę na inny pomysł, tak zostanie :


Ziemniaczano-bakłażanowe kotleciki z pastą z awokado i łososiem wędzonym. Całość ułożona na półkruchych ciasteczkach jaglanych z dodatkiem mąki ryżowej i kukurydzianej. 


Gorąco zachęcam do wypróbowania :)










CIASTKA JAGLANE : 

14 sztuk o średnicy 6-7 centymetrów

- 2 jajka
- 80 g mąki jaglanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 60 g mąki ryżowej
- 3 łyżki oleju naturalnego albo smakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz dla pokreślenia smaku


Jajka wymieszać z wszystkimi rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Dodać olej i jogurt. Stopniowo dodawać mleko. Ciasto ma mieć konsystencję śmietanki. Może być tak, że będzie potrzebna dodatkowa porcja mleka albo nawet nie wykorzystacie całego. Doprawić solą i pieprzem. 

Formę na okrągłe ciastka wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować olejem za pomocą pędzelka i posypać delikatnie bułką tartą albo siemieniem lnianym. Ciastka nie przykleją się dzięki temu do papieru. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15-20 minut, aż będą złociste. Odstawić do przestudzenia i wyciągnąć z formy. 


KOTLETY: 

7 burgerów

- 180 g ziemniaków
- 200 g bakłażana
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki sera Arla Apetina Czosnek z ziołami
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 ząbek czosnku
- 100 g pieczarek
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Ziemniaki ugotować do miękkości. Ostudzić i przecisnąć przez praskę. 

Bakłażana pokroić i ugotować , aż będzie miękki. Odcedzić i ostudzić. Włożyć do sitka i delikatnie przetrzeć , aby pozbyć się wody. 

Cebulę pokroić w kostkę i posolić. Zeszklić i dodać do tego pokrojone pieczarki. 

Do ziemniaków dodać bakłażana ,czosnek, jajko, serek, bułkę tartą i siemię lniane. Całość zmiksować na gładką masę. Wrzucić cebulę z pieczarkami i wymieszać. 

Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor - nie jest potrzebna duża ilość tłuszczu. 


PASTA Z AWOKADO

- 1 awokado
- 1 łyżka serka Arla Apetina Czosnek z ziołami
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz kolorowy*
- 1 łyżeczka koperku
* można użyć czarnego


Wydrążyć awokado i podusić za pomocą widelca. Można blenderem, ale ja lubię jak masa nie jest idealnie gładka. Dodać serek i cytrynę. Posolić i doprawić świeżo mielonym pieprzem - ja dodaję dość sporą ilość. Pieprz fajnie podkręca smak. 



SKŁADANIE BURGERA:

Ciastko posmarować pastą z awokado.
Położyć plasterek wędzonego łososia. 
Na to włożyć kotlet warzywny
Kawałek pomidora
Ciastko posmarowane od spodu jeszcze odrobiną pasty. 

Na talerzu ułożyć burgera, dodać trochę pasty z boku, udekorować szczypiorkiem i pestkami słonecznika. 



Gotowe!
Smacznego :)
























                                                            Dania z serkami kremowymi

1 komentarz: