wtorek, 11 listopada 2014

Scones z masą pralinową







Scones to angielskie bułeczki mogące przybrać różną postać. Podawane na śniadanie albo jako deser. Często występują w towarzystwie dżemu , bitej śmietany i serka. 

U mnie wersja bardziej jesienna: orzechowo-karmelowy krem na bazie serka z dodatkiem miodu i czekolady. Danie idealne na pocieszenie , gdy za oknem szaro i buro :)



SCONES:

inspiracja: tutaj

- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru drobnego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 130 g masła
- 1 jajko
- 2/3 szklanki śmietany gęstej 18%
- 1/3 szklanki maślanki
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Mąkę przesiać. Dodać sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. Dodać zimne masło. Wymieszać ,aż powstanie coś na wzór piasku. Wbić jajko i wymieszać. Wlać maślankę, śmietanę i ekstrakt. Wyrobić ciasto. Może czasem się lekko kleić, ale nie należy na tym etapie dodawać mąki. 



MASA PRALINOWA:

- 150 g cukru brązowego
- 200 g orzechów laskowych podprażonych 
- 70 g migdałów blanszowanych
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki wody

Ponadto:

- 300 g sera naturalnego Arla Apetina
- 1 opakowanie budyniu - proszek
- 1 żółtko
- 3 łyżki mleka w proszku pełnego
- 1 tabliczka czekolady białej/ karmelowej

Do garnka wlać wodę, dodać masło i wsypać cukier. Gotować na małym ogniu , aż cukier się roztopi. Nie mieszać niczym. Można jedynie poruszać garnkiem w celu równomiernego rozprowadzenia. Gdy syrop nabierze złotego koloru wrzucić orzechy i migdały. Całość dobrze wymieszać. 

Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. 
Odstawić do przestudzenia. 

Zimna masa powinna być twarda, lekko klejąca. 

Należy odrywać kawałki orzechów i zmielić na masę. Można za pomocą blendera z misą albo w maszynce do mielenia. W drugim przypadku wystarczy jeden raz z najmniejszą nakładką - ja stosowałam tę metodę i się sprawdziła. 

Zmielona masa powinna być mokra, przypominać trochę marcepan. Jeśli jest sucha, należy dodać odrobinę wody. 

Czekoladę rozpuścić i lekko ostudzić, może być letnia.
Do tak przygotowanej masy pralinowej należy dodać pozostałe składniki. Całość wymieszać,


FORMOWANIE I PIECZENIE

Stolnicę posypać mąkę. Rozwałkować ciasto - wierzch również oprószyć, aby nic nie przyklejało się do wałka. Powinien powstać prostokąt o długości ok. 40 cm i szerokości 20 cm. 

Rozsmarować masę i złożyć na trzy części - nie zawijać w rulon, lecz w kwadraty. 


Ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. 

Należy piec w 180 stopniach C przez ok. 25 minut, aż scones będą złociste. 

Podawać z dodatkiem serka i polewą czekoladową. 





Tak wygląda czysta  bez sera) masa pralinowa po zmieleniu. 
























                                                               Dania z serkami kremowymi

4 komentarze:

  1. sones robiłam już nie raz, bardzo ciekawi mnie ta masa pralinowa, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa pralinowa podbija moje serce, bo połączyła jedne z moich ulubionych składników: karmel i orzechy... powstało cudo :)

      Usuń
  2. jeśli smakują tak jak wyglądają to już zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były pyszne :P mój tata , który nie jest miłośnikiem ciast stwierdził zaskoczony, że to jest naprawdę dobre , więc tym bardziej polecam zrobić ;) Pozdrawiam!

      Usuń