środa, 5 listopada 2014

Placki kalafiorowe , roladka z bakłażana i pieczona papryka








Okej - przepis dość pracochłonny, w szczególności faza składania, ale smak rewelacyjny! 

Ponadto bez wyrzutów sumienia , z dużą dawką witamin, zdrowych węglowodanów i tłuszczy. No i oczywiście sporo smaku ;)

A co to jest na tym zdjęciu?

Pieczone placki kalafiorowe posmarowane serkiem o smaku pieczonej papryki i oliwek, kawałek pieczonej papryki, plaster bakłażana z farszem cukiniowo-pieczarkowym. 

Idealna propozycja na imprezę jako przystawka , a nawet obiad - wystarczy nałożyć sobie odpowiednią ilość placuszków :D








PLACKI KALAFIOROWE: 8 sztuk 

inspiracja: Tutaj

- 60 g mąki ryżowej ( można zmielić w młynku ryż brązowy albo biały)
- 500 g kalafiora surowego
- 1 jajko
- sól i pieprz


Kalafior należy lekko podgotować. Od momentu zagotowania wody jakieś 5 minut. Następnie ostudzić.

Dobrze odsączyć. 

Kalafior zmielić w robocie kuchennym. Masę zawinąć w ręcznik bawełniany i jeszcze dodatkowo odcisnąć. 

Przełożyć do miski. Dodać jajko i mąkę ryżową. 
Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Za pomocą łyżki nakładać masę i formować okrągłe placki. 

Piec do zrumienienia w 180 stopniach , powinno to zająć 30-35 minut. 


PONADTO:

- 120 g papryki
- 350 g pieczarek
- 160 g cukinii
- 1 duża cebula
- 170 g bakłażana ( 8 dużych i cienkich plastrów)
- kilka oliwek
- 1 jajko
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 2 łyżki sera Arla Apetina Tapas
- oliwa z oliwek
- 1/3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- sól i pieprz


Paprykę włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec , aż będzie mocno rumiana, około 20-25  minut. 

Pieczarki, cukinię i cebulę drobno posiekać. 

Plastry bakłażana posolić obficie solą. Odstawić na 15 minut. Całość opłukać i osuszyć. Posmarować plastry cienko oliwą i zrumienić na patelni.

Na oliwie podsmażyć cebulę i cukinię. Od razu posolić. Dodawać partiami pieczarki. Jeśli wrzucimy na raz wszystkie zaczną się dusić, a nie rumienić. Wrzucić kilka pokrojonych oliwek.
Dodać jajko , serek i siemię lniane. Całość doprawić. Chwilę jeszcze podsmażyć, aż jajko się zetnie.

Na plastrze bakłażana rozłożyć farsz - równomiernie na całości. Zawinąć. 


SKŁADANIE:

Placek kalafiorowy posmarować serkiem Arla Apetina Tapas. 

Położyć kawałek pieczonej papryki i roladkę z bakłażana. 



SMACZNEGO! :)
























                                             
                                                               Dania z serkami kremowymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz