niedziela, 9 listopada 2014

Pieczone mięsne pierogi z serkiem i bakłażanem








Dziś jeszcze na tapetę wrzucam przepis na .....

Pieczone pierogi Samosa z farszem mięsnym z bakłażanem i serkiem. Podane z sosem pomidorowym i jogurtowym. Lekko azjatyckie, lekko greckie - przynajmniej dla mojego podniebienia :)

Oryginalne pierogi są smażone , ale te pieczone wcale nie odstępują im na krok :D

Tak czy inaczej jest to danie zdrowe, pełnowartościowe i warte przetestowania...









CIASTO

inspiracja: TUTAJ


- 1 szklanka mąki pszennej jasnej
- 1 szklanka mąki orkiszowej razowej
- 1/2 szklanki szklanki mąki żytniej chlebowej typ 720*
- 3 łyżki oleju z pestek winogron albo rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- ok. 1 szklanki wody
- pieprz do smaku


*można użyć 2.5 szklanki mąki pszennej, ale takie są bardziej wartościowe ;)


Mąkę przesiać i wymieszać z solą oraz pieprzem. Dodać olej i stopniowo dolewać wodę. Ciasto powinno być takie, jak na zwykłe pierogi. Zagniatać, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić na 30 minut. 



FARSZ:

- 700 g fileta z kurczaka/ indyka
- 300 g bakłażana
- 1 cebula czerwona
- 150 g sera Arla Apetina Pomidor z bazylią
- 150 g grzybów*
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek/ oleju z pestek winogron
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz

* najlepiej sprawdzą się grzyby Shitake, ale ja użyłam mieszanki pieczarek i suszonych prawdziwków.


Bakłażana zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mocno posolić. Odstawić na 20 minut. Następnie opłukać i mocno odsączyć. Ułożyć na papierze kuchennym, przykryć kolejną warstwą i przycisnąć. Odstawić na 10 minut. 

Na 1 łyżce podsmażyć bakłażana. 

Zmielić mięso drobiowe i podsmażonego bakłażana. 

Na 1 łyżce oliwy podsmażyć cebulkę. Dodać drobno posiekane grzyby. Następnie mięso, czosnek i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem.

Ostudzić. 

Dodać serek pomidorowy, jogurt naturalny i jajko. 


SOS POMIDOROWY:

- 2 puszki pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula zwykła
- 1 łyżka suszonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- oregano, bazylia, koperek
- sól i pieprz

Na oliwie uprażyć posoloną cebulę. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, pomidory i koncentrat. Gotować, aż odparuje nadmiar wody i powstanie gęsty sos/ dip. Dodać przyprawy, sól i pieprz. 


SOS JOGURTOWY:

- 1 szklanka jogurtu gęstego
- 1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę
- 1 łyżka koperku
- sól i pieprz

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. 



FORMOWANIE I PIECZENIE

Oryginalny sposób formowania można znaleźć TUTAJ

Można również składać według uznania. Jednak najlepiej uformować tzw. rożek i do niego nakładać farsz. 

Wystarczy urwać kawałek ciasta wielkości piłki do pin ponga. Rozwałkować i przekroić na pół. Powstaną półkola. 

Górny róg zawinąć do środka, tak samo dolny. Nałożyć delikatnie na siebie te boki i skleić. Rożek trzymać w ręce i nakładać farsz. Skleić. 

Można fragmenty do zlepiania zwilżyć delikatnie wodą. Wtedy całość lepiej się sklei. 

Pierożki posmarować jajkiem wymieszanym z 2-3 łyżkami mleka. 

Należy piec przez 20-25 minut w 180 stopniach. 

Podawać od razu gorące z obydwoma dipami :)



Smacznego! 



















                                                                  Dania z serkami kremowymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz