wtorek, 4 listopada 2014

Pełnoziarniste penne w ziołowo-kremowym sosie.






Bardzo zielono i kremowo. Barwy natury. Wszystko delikatnie doprawione , bo przecież zioła są najlepszą przyprawą. Żadne nienaturalne wzmacniacze smaku, które tylko tłumią , to co najlepsze. 
Propozycja zdrowego obiadu przyrządzonego zgodnie z zamysłem użycia zielonych warzyw i ziół. Efekt bardzo smaczny.... 
Pełnoziarnisty makaron penne z zielonymi warzywami w kremowym sosie serowym z dodatkiem pesto!




SKŁADNIKI:

- 120 g makaronu pełnoziarnistego penne ( surowego)
- 1 duża cebula 
- 200 g gotowanego brokuła
- 200 g gotowanej brukselki
- 150 g serc karczocha w zalewie ( po odsączeniu)
- 70 g liści szpinaku mrożonego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kapary dla smaku
- kilka oliwek dla smaku

SOS:
- 100 g sera Arla Apetina Pesto&Rukola
- 5 łyżek śmietany gęstej 12% *
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki koperku świeżego
- 1 garść posiekanej rukoli
- 1/3 łyżeczki pesto
- sól i pieprz

* w wersji lżejszej można pół zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. 


Makaron ugotować al dente. Odcedzić

Cebulę posiekać, posolić i zeszklić na oliwie. Dodać przekrojoną na pół brukselkę ( mniejsze kulki można zostawić), szpinak i serca karczocha. 

Brokuł drobno posiekać. Można zostawić kilka większych kawałków dla podkreślenia różnorodności struktur :D 
Dodać go do warzyw. 

Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą. 

Makaron wymieszać z sosem i wrzucić warzywa. Całość podgrzać w garnku pamiętając o mieszaniu. Na koniec dodać oliwki i kapary. 


Gotowe :)

Na zdjęciach nie została zaprezentowana cała porcja, część została w garnku... Więc pocieszam głodomorów takich jak ja:  ze spokojem zaspokoicie swój apetyt :D




















                                                                     Dania z serkami kremowymi

1 komentarz:

  1. Przepyszne połączenie smaków :) Jestem pewna, że bardzo by mi smakowała Twoja propozycja :)

    OdpowiedzUsuń