piątek, 10 października 2014

Sernik gotowany z polewą czekoladową - najlepszy :)






Ten sernik wszystkim przypadł do gustu , można nawet powiedzieć , że zrobił zawrotną karierę :D


Łatwy w przygotowaniu, ponieważ masa jest gotowana. Wystarczy upiec dwa blaty ciasta krucho-miodowego, które idealnie pasuje do tego wypieku. 


Polecam tym, którzy boją się piec serniki. 


Smak tego jest bardzo dobrze wyważony, a polewa czekolada idealnie podkreśla całość :)





CIASTO: 
forma prostokątna 25x33 

Źródło : przepis z domowych zapisków mamy 



- 450 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 80 g miodu
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko + 1 żółtko ( lub 2 małe jajka)
- szczypta soli

Mąkę przesiać i wymieszać z solą oraz proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części , uformować w kule i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 

Każdą część rozwałkować na kształt formy. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Blaty należy piec oddzielnie w 190 stopniach C przez 15-20 minut, aż staną się brązowe. 

Schłodzić. 



MASA SEROWA:


- 1.5 kg twarogu mielonego ( najlepiej zmielić samemu)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki kaszy manny
- 1/2 szklanki kremówki 
- 1/2 szklanki mleka
- 160 g masła
- 6 jajek 
- 1 i 1/3 szklanki cukru 
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego 

Jajka zmiksować z cukrem. Dodać do tego ser i ekstrakt waniliowy. Przełożyć do garnka i zacząć gotować na średnim ogniu. Należy pamiętać o mieszaniu, ponieważ masa dość szybko może się przypalić. Czas gotowania około 15 minut. 

Dodać masło i wlać śmietanę kremówkę. Gotować jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. 

Na koniec dodać budyń i kaszkę wymieszane w 1/3 szklanki mleka. Gotować przez ok.10 minut - cały czas mieszać. 

Lekko przestudzić.

POLEWA:

- 150 g czekolady mlecznej
- 50 g masła
- 2 łyżki śmietany/mleka

Wszystkie składniki wrzucić do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. 


PRZEKŁADANIE: 

Na jeden blat wyłożyć ciepłą masę serową. Przykryć drugim i całość polać polewą. 

Sernik odstawić na całą noc albo kilka godzin (ok. 5) w chłodne miejsce. Następnie włożyć na 1.5 godziny do lodówki. 


Przed podaniem wyciągnąć 30 min. wcześniej z lodówki. A jeśli jest w chłodnym miejscu, to podawać bezpośrednio.




Pysznie i prosto! :)
Smacznego...















5 komentarzy:

  1. No muszę w końcu taki zrobić! Twój wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis, uwielbiam sernik, ale takiego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę się skusić na taki sernik, nigy go nie piekłam, a wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy przepis na sernik :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie.:)))
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń