poniedziałek, 6 października 2014

Mega drożdżówki z serem!








Czas na po-weekendowe pieczenie!


Wyśmienite i duuuże drożdżówki wypełnione po brzegi masą serową. Delikatne i mięciutkie , wilgotne od sera z waniliową nutą ... idealne do szkoły i pracy :):)


Próbować, próbować, bo szkoda nie skosztować :D





PRZEPIS: 10 bułeczek

Źródło: "Domowy wypiek chleba" Małgorzata Puzio

- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 100 ml słodkiej śmietany 12% albo 18%
- 80 g masła
- 25 g świeżych drożdży
- 80 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli


- 500 g sera twarogowego
- 4 łyżki miękkiego masła
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego 
- 100 g cukru pudru




Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 50 g mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut, aż rozczyn wyrośnie. 

Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z solą. 

Masło rozpuścić. 

Jajka ubić z cukrem na białą masę. Dodać śmietanę, rozczyn i mąkę. Wyrobić ciasto , aż będzie gładkie. Stopniowo wlewać masło i dalej wyrabiać. Ciasto powinno odchodzić od ręki. 
Gładkie i jednolite należy włożyć do miski wysmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce , aż podwoi swoją objętość - zazwyczaj 60-70 minut. 


Serek należy zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym. Dodać ser i masło. Całość dobrze wymieszać. 

Wyrośnięte ciasto uformować na kształt prostokąta ok. 30 x 23. Posmarować całość nadzieniem. 
Zawinąć wzdłuż dłuższego boku na 3 razy, tak aby powstał długi prostokąt, nie rulon.

Pokroić na 10 mniejszych prostokątów. Naciąć w środku zostawiając na górze i na dole 2 centymetry nieprzecięte. Chwycić za boki i delikatnie rozpłaszczyć rozprowadzając boczne części na bok.


Układać na blasze z papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia 20 minut. Posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. 

Bułeczki należy piec w 180 stopniach C przez ok. 25 minut. 



















5 komentarzy:

  1. Uwielbiam drożdżówki z serem...Twoje wyglądają baaardzo apetrycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie, a drożdżówka z serem to zjadałąbym i zjadałą. Uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają, chyba będę musiała wypróbować ten przepis :)
    kilkaslowostomatologii

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, najbardziej chyba lubię właśnie te z serem... Twoje wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń