sobota, 25 października 2014

Ciasto bananowe z praliną i kremem karmelowym.





Ten przepis nie należy do tych ekspresowych, ale za to jest prosty , wyjątkowo smaczny , wilgotny i mięciutki.... 


Bananowe blaty przekładane domowym kremem karmelowym, zwieńczone praliną z solonych orzeszków. Brzmi za słodko? Nic bardziej mylnego, ciasto wbrew pozorom nie jest przesłodzone ani mdłe. Ręka sama sięga po kolejne kawałki. 

Polecam do wypróbowania :)


Przepis jest moją wariacją z oparciem o te źródła:1) Banana cake recipe , 2) Honey what's cooking ,3) Allrecipes , 





CIASTO BANANOWE:


- 4 szklanki mąki
- 5 jajek
- 1 i 1/3 szklanki cukru 
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2/3 szklanki masła
- 1/3 szklanki oleju
- 1 i 1/3 szklanki maślanki
- 2 szklanki papki z bananów*
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1  łyżeczka proszku do pieczenia 
- szczypta soli


* Banany pokroić, dodać 1 łyżkę cukru i podsmażyć, aż się rozpadną. 


Mąkę wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia. 

Do miękkiego masła dodać olej i cukier . Utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku dalej ucierając. 

Do papki z bananów dodać sok z cytryny. Wymieszać z maślanką. 

Do masy jajeczno-maślanej dodawać na przemian mąkę i banany z maślanką. Mieszać do całkowitego połączenia. 

Ciasto podzieliłam w stosunku 2/3 i 1/3. 

Standardową formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać 2/3 ciasta i piec w 180 stopniach przez 30-35 minut - do suchego patyczka. Wystudzić. 

Następnie upiec drugi blat z 1/3 ilości ciasta. W tej samej temperaturze, ale czas pieczenia ok. 25 minut. 

Wystudzić. 




KREM KARMELOWY WERSJA I

- 1 puszka kajmaku
- 250 ml kremówki
- 150 g sera kanapkowego naturalnego 
- 60 g masła
- 1 usztywniacz do śmietany 

Kajmak podgrzać z masłem. Ostudzić. 
Śmietanę zmiksować na sztywno z usztywniaczem.
Do kajmaku dodać najpierw serek., Wymieszać. Następnie w 3 partiach ubitą śmietanę. 
Włożyć do lodówki




KREM KARMELOWY WERSJA II

Tutaj kajmak robimy od podstaw, jest jeszcze lepszy do kupnego.


- 1 szklanka kremówki
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g czekolady białej
- 200 g cukru
- 60 g masła


PLUS: 250 ml kremówki , 1 usztywniacz, 150 g sera kanapkowego naturalnego

Cukier przesypać na patelnię i roztopić na małym ogniu -  nie mieszać niczym. Ewentualnie można robić okrężne ruchy patelnią. 

Dodać mleko i kremówkę. Będzie tzw. reakcja wybuchowa. Cały czas gotować na małym ogniu. Należy czekać, aż cukier ponownie się roztopi i połączy z płynami. Gotować , aż masa nabierze karmelowego koloru i będzie miała konsystencję gęstego sosu. 

Jeśli po wylaniu łyżeczki na talerzyk masa dość szybko gęstnieje, ale jest plastyczna , nie twardnieje - krem jest gotowy. Jeśli jest za twarde , dodać trochę mleka. 

Do gotowej masy dodać masło i czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do całkowitego przestudzenia. 


Do gotowego kajmaku dodać najpierw serek, a następnie w trzech partiach śmietanę. 



PRALINA:

- 100 g orzeszków solonych
- 100 g orzechów laskowych, włoskich albo pekan
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka wody 

Na patelnię wlać wodę, mleko. Dodać cukier i miód. Rozpuścić,

Wrzucić pokrojone orzechy i masło. Gotować, aż powstanie sos karmelowy. 

Przełożyć na formę z papierem do pieczenia. Podpiec przez 5 minut w 150 stopniach C. 

Ostudzić.

Część orzeszków zmielić w młynku , drugą część drobno połamać najlepiej za pomocą tłuczka :)


PRZEKŁADANIE:

Blat z 2/3 ilości ciasta przekroić na pół. Dół włożyć do formy. Z górnej warstwy zeskrobać delikatnie wierzch - za pomocą widelca. Wtedy krem będzie dobrze się trzymał. 

Z blatu zrobionego z 1/3 ilości ciasta pozbyć się przypieczonej warstwy wierzchniej - delikatnie odkrawając nożem albo nitką. Spód zeskrobać widelcem. 

Na pierwszy blat wyłożyć trochę ponad 1/3 kremu, przykryć blatem z 1/3 ilości ciasta, znów krem i na to warstwa wierzchnia. Posmarować resztą kremu, posypać praliną. 

Pozostałe po cieście okruchy można podpiec w piekarniku i wtedy wykorzystać jako posypka na wierzch albo zjeść oddzielnie - dzieciaki na pewno by się ucieszyły :D


Gotowe! 

Można zrobić wersję łatwiejszą z kupionym kajmakiem albo pokusić się o zrobienie własnej wersji. Niezależnie od wyboru ciacho jest wyborne :D






Zdjęcie przed zapieczeniem. 














8 komentarzy:

  1. wygląda cudownie! wcale się nie dziwię, że tak szybko znika ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim żołądku wylądowała pokaźna ilość tego ciacha , jestem fanką karmelowych smaków :D

      Usuń
  2. Dekadenckie! pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo , będę zaglądać do Ciebie! :)

      Usuń
  3. przekładańce to ciasta, które robię tylko na jakieś okazje, ale Twój przepis muszę sobie zapisać! zdecydowanie moje smaki, bardzo ładnie się prezentuje, ekstra :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie z przekładańcami jest tak samo - ten był akurat na urodziny brata :D W weekend wolę szybsze wypieki :) Dzięki!

      Usuń
  4. na prawdę ciekawy przepis :) będę zaglądała tutaj częściej jeśli rzeczywiście pojawiają się tak wspaniałe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Będzie mi miło :)

      Usuń