wtorek, 23 września 2014

Zdrowe kotlety z cieciorki (bez glutenu)







Ostatnio jest to mój numer jeden! 


Zajadam się nimi na obiad w towarzystwie kaszy/ ryżu i sosu pomidorowego albo po prostu na kolację z dodatkiem sałaty 


Bardzo aromatyczne z dodatkiem ziół kotleciki, do tego proste i szybkie ...


Polecam koniecznie :)



PRZEPIS: 
ok. 7 kotlet

- 1 puszka cieciorki
- 1 żółtko
- 2 płaskie łyżki twarogu albo serka smakowego 
- 2 płaskie łyżki mąki gryczanej
- 1 cebulka 
- 1 ząbek czosnku
- szczypiorek i koperek
- przyprawy: papryka słodka, trochę curry, sól i pieprz 
- oliwa z oliwek



Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek - pół łyżeczki. 

Cieciorkę zmiksować na gładką masę. Dodać serek, żółtko i mąkę gryczaną. Następnie cebulkę i czosnek. Na koniec doprawić, wrzucić szczypiorek i koperek. Całość zamieszać. 

Formować kulki, rozpłaszczyć je trochę i delikatnie obtoczyć w mące gryczanej z dodatkiem siemienia lnianego. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. 

Kotlety można również upiec w piekarniku - 180 stopni C, aż się zrumienią. 

Podawać z sosem jogurtowym albo czosnkowym i dodatkową porcją świeżego koperku - świetnie tutaj pasuje :)

U mnie też w postaci wieżyczki z polędwicą drobiową. 





















2 komentarze:

  1. pyszne! i nikomu mięsko niepotrzebne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, akurat mam puszkę cieciorki w zanadrzu :-)

    OdpowiedzUsuń