sobota, 27 września 2014

Pieprzna papryka nadziewana kaszą gryczaną i warzywami







Wyrazista, lekko pikantna, z dużą ilością pieprzu i kwaśnym posmakiem dzięki ogórkom kiszonym! 

Ogórek i kasza komponują się według mojego smaku bardzo dobrze.

Ser i pieprz to też dobre połączenie...

No a warzywa pasują wszędzie ;)




PRZEPIS

- 2 papryki
- 100 g surowej kaszy gryczanej
- 100 g twarożku już z pieprzem albo zwykły i doprawić świeżo mielonym 
  pieprzem

- 1 cebula czerwona
- kawałek pora
- 300 g cukinii
- 1 papryczka chilli
- 350 g pieczarek
- 2 ogórki kiszone
- 3 pomidory
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/5 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
- sól do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 15 g ziaren słonecznika

- kawałek mozzarelli
- rukola do podania




Papryki pokroić na pół i pozbyć się nasion. 
Podpiec przez 20 minut w 180 stopniach C. Po tym czasie wyciągnąć. 

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu - zazwyczaj 20 minut. Ostudzić i wymieszać z serkiem z dodatkiem pieprzu.


Cebulę i por pokroić. Posolić i zeszklić na maśle. Wrzucić cukinię - najpierw podsmażyć, następnie poddusić poprzez dodanie odrobiny wody.

Na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na rumiano pieczarki. Papryczkę chilli przekroić i pozbyć się nasion. Następnie posiekać. Dodać do pieczarek i chwilę podprażyć. 

Pieczarki dodać do pozostałych warzyw. Czas na pokrojone pomidory. Całość dusić, aż miąższ z pomidorów zmięknie. 

Doprawić solą i wędzoną papryką. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać. 

Ogórki zetrzeć na tarce i pozbyć się nadmiaru soku. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Ogórki i słonecznik wmieszać do nadzienia. 

Do warzyw dodać kaszę gryczaną wcześniej wymieszaną z serkiem. 


Do papryk nakładać nadzienie i zapiec w 180 stopniach ( termoobieg) przez 10 minut. Położyć kawałek mozzarelli i piec , aż się zrumieni. 

Na talerzu ułożyć rukolę, a na to paprykę. 



Smacznego! 

Polecam do wypróbowania to połączenie smaków :)











1 komentarz:

  1. kaszą gryczaną jeszcze nie nadziewałam warzyw, ale chyba najwyższa pora! na pewno zdrowiej niż zwykłym ryżem :-)

    OdpowiedzUsuń