środa, 3 września 2014

Niemieckie ciasto czekoladowe.




 

Niebo w gębie ... Dla mnie rewelacyjny wypiek. 

Tradycyjna ( przynajmniej mam taką nadzieję) receptura na znane 'Niemieckie Ciasto Czekoladowe - German Chocolate Cake, którego korzenie pochodzą z USA , a określenie niemieckie odnosi się do nazwy czekolady :)

Bardzo lubię próbować przepisów na światowe słodycze... ciast ,które należy przetestować ze względu na pochodzenie i tradycję. 

Tak też było w tym przypadku. 

Ciasto jest cięższe od biszkoptu, ale lżejsze od brownie. Miękkie, wilgotne, ale dość ciężkie. Przełożone przepysznym kremem z mleka skondensowanego, wiórków kokosowych i orzechów pekan

Ubóstwiam!

 

Ciasto czekoladowe:


Moja wersja opiera się na tych recepturach: pierwszadruga
Forma prostokątna 30x21 cm ( mierzone od spodu)

- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 170 g masła
- 2 łyżki kakao 
- 150 g czekolady ( uzyłam 100 g mlecznej, 50 g gorzkiej)
- 1 i 1/3 szklanki cukru 
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli

+ do ciasta dodałam 50 g posiekanej czekolady - dodatkowo, nie jest konieczna. 


Masło włożyć do garnka, wsypać cukier i gotować na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Dodać czekoladę. Mieszać do całkowitego połączenia składników. Odstawić. 

2 całe jajka, 2 żółtka wymieszać z maślanką i aromatem waniliowym. Wlać czekoladę z masłem i cukrem. Zmiksować. 

Mąkę przesiać. Dodać sól , sodę i kakao. Wsypać do mokrych składników i wymieszać. 

2 pozostałe białka ubić i połączyć delikatnie z ciastem. Białka dodać do masy w dwóch partiach. 

Ciasto przelać do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 30 minut. 

Ostudzić. 



Krem:

- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1/3 szklanki śmietany kremówki ( dodałam żeby zwiększyć ilość kremu)
- 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka posiekanych orzechów pekan ( można użyć orzechów włoskich)
- 4 żółtka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Mleko skondensowane przelać do garnka,dodać masło i ekstrakt. Podgrzewać na małym ogniu. 

Żółtka ubić ze śmietanką. Gdy mleko będzie już bardzo ciepłe, zmniejszyć ogień i wlać mieszankę jajeczną. Mieszać, żeby masa się nie przypaliła. Gdy już całość lekko zgęstnieje dodać wiórki kokosowe i orzechy.

Wiórki kokosowe można podprażyć -moim zdaniem są wtedy zdecydowanie bardziej aromatyczne. 



Przełożenie:


Ciasto przekroić na pół. Wyłożyć połowę kremu , przykryć drugim blatem i na wierzch reszta kremu. 

Całość można polać polewą czekoladową w postaci zygzaków - u mnie czekolada mleczna i gorzka.

Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 


SMACZNEGO!























                                                                      Ciacho na widelcu

6 komentarzy:

  1. Zapowiada się smaczne Twoje ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! super! serdecznie zapraszam do akcji ciacho na widelcu:
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/ciacho-na-widelcu

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Bardzo apetyczne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, same w nim pyszności, musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, czekolada i kokos to jest niebiańskie połączenie! :) Mam tylko jedną, małą uwagę, to ciasto nie jest bynajmniej niemieckiego pochodzenia, nazwa pochodzi od marki czekolady dostępnej w USA, której używano do jego wykonania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą: ciasto jest niemieckie tylko z nazwy, co nie zmienia się faktu, że należy do światowych słodyczy :) Powinnam była napisać z dużej litery całą nazwę, wtedy pewnie nie byłoby to tak mylące , dzięki za uwagę! :)

      Usuń