piątek, 5 września 2014

Ciasto waniliowo-czekoladowe z wiśniową nutą.






Przyznam, że nie wiedziałam do końca jak nazwać to ciasto. Powstało ono spontanicznie... Chciałam zrobić ciasto przekładane o smaku , który będzie odpowiadał większości osobom. Gdy nie jesteśmy pewni preferencji innych , lepiej wtedy sięgnąć po coś klasycznego, ale sytuacja wymagała dodatkowo czegoś bardziej "złożonego". 

Powstało tym samym przepyszne-  naprawdę , bo zniknęło w mig  - ciasto kruche i biszkopt czekoladowy, całość przełożona kremem waniliowym i ozdobiona polewą czekoladową z płatkami migdałowymi,  a dla podkręcenia smaku dodatek w postaci dżemu wiśniowego ;)

Ciasto polecam zrobić dzień wcześniej , wtedy wszystkie składniki się "przegryzą", a polewa i krem stężeją. 



Ciasto kruche
forma prostokątna 20x32

- 3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 250 g masła - zimnego
- 3 łyżki śmietany kwaśnej
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Mąkę przesiać, dodać sól i cukier puder . Wrzucić pokrojone na kawałki masło i posiekać nożem do powstania zacierek czy okruchów. Dodać śmietanę , jajko i żółtko. Całość zagnieść do powstania jednolitej kuli - nie formować za długo, aby masło za bardzo nie zmiękło.

Podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce przez 45 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować. Przygotować 2 formy do pieczenia i wyłożyć je papierem do pieczenia. 

Każdy placek należy piec oddzielnie. Przed włożeniem do pieca nakłuć ciasto widelcem.
Piekarnik nagrzany do 180 stopni C, czas pieczenia ok. 35 minut. 


Biszkopt kakaowy:

- 4 jajka - temp. pokojowa
- 1/2 szklanki cukru drobnego
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao ( płaskie)


Białka oddzielić od żółtek. 

Do białek dodać sól i zacząć miksować. Gdy już będą prawie całkowicie sztywne dodawać partiami cukier. Następnie wbijać po jednym żółtku. 

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Powoli wsypywać do masy i mieszać za pomocą trzepaczki - delikatnie, lepiej nie używać na tym etapie miksera. 

Ciasto przelać do formy z papierem do pieczenia , ale bez tłuszczu!

Piekarnik nagrzany do 170 stopni, a czas pieczenia 25-30 minut , do suchego patyczka. 

Ciasto wyciągnąć i zrzucić na ziemię z wysokości 20 centymetrów. Z formy wyjąć dopiero po wystudzeniu. 



Krem waniliowy: 

- 850 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 4 żółtka + 1 jajko całe
- 120 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego albo 1 łyżeczka ekstraktu 
- 4 łyżki mąki pszennej
- 100 g masła

800 ml mleka zagotować. 

Żółtka i całe jajko zmiksować z cukrem na białą i puszystą masę. Wlać pozostałe 50 ml mleka, wsypać mąkę pszenną i budyń. Całość zmiksować. 

Gotujące się mleko wlać do masy jajecznej i szybko mieszać. Następnie z powrotem przelać do garnka i postawić na małym ogniu. Gotować, aż masa stężeje i powstanie krem budyniowy. 

Zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszać, aż składniki się połączą. 

Masę przykryć folią spożywczą , tak aby dotykała wierzchu. Zapobiegnie to powstaniu suchej warstwy na górze - jak to bywa przy kremach budyniowych. 


Polewa:

- 150 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
- 2 łyżki śmietany kremówki

Do masła dodać śmietankę i roztopić na małym ogniu. Zdjąć i wrzucić czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita polewa. 


+ 1 słoik dżemu wiśniowego 
+  Płatki migdałowe. 


Przełożenie: 


Ciasto kruche - połowa kremu waniliowego -  biszkopt kakaowy - dżem wiśniowy cały - druga połowa kremu -  kruche ciasto - polewa i płatki migdałowe.





















                                                                Ciacho na widelcu

6 komentarzy:

  1. Świetny wpis! :))

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciasto, różne warstwy i konsystencje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki wszystkim za miłe słowa :) Pozdrówki!

    OdpowiedzUsuń