czwartek, 11 września 2014

Ciasto dyniowe z pianką jogurtową i galaretką.





Mogę powiedzieć, że jesienne smaki zawitały już w mojej kuchni....


Z jednej strony "niestety", bo lato już zmierza w inną stronę, ale pocieszam się tym, że jesień ma też swój urok .... 


Na przykład w postaci tego ciasta ;)


Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na ciasto dyniowe z dodatkiem serka smakowego, zwieńczone pianką jogurtową i nektarynkami w galaretce. 


Jeszcze owocowo, ale już z jesiennym akcentem :) Polecam, bo jest pyszne i lekkie!




Ciasto dyniowe:


- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki maślanki
- 1/3 szklanki serka Almette gruszka z jabłkiem
- 2 łyżki budyniu waniliowego - proszek
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli


+ do nasączenia : 50 ml soku jabłkowego


Mąkę przesiać i wymieszać z solą, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, budyniem i cynamonem.

Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać maślankę, serek i puree z dyni . Całość zamieszać. 

Mąkę wsypać do mokrych składników. Na koniec dodać olej. Krótko zmiksować, do połączenia składników. 

Przelać do tortownicy o średnicy 25-26 cm. Należy piec w 180 stopniach przez 40 minut. 

Ciasto ostudzić. 

Górną warstwę należy odciąć - dzięki temu pianka lepiej przyklei się do ciasta. 
Ciasto nasączyć sokiem w dwóch turach z 1 godzinnym odstępem.



Pianka jogurtowa: 

- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1/3 szklanki cukru pudru 
- 700 g jogurtu greckiego albo bałkańskiego ( ważne, żeby był gęsty)
- 150 g serka Almette "gruszka z jabłkiem"
- 150 ml wrzątku 
- 4 łyżki żelatyny 
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Jogurt zmiksować z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. 

Żelatynę i galaretkę rozpuścić w 170 ml wrzątku. Trochę przestudzić cały czas mieszając. 

Wlewać delikatnie i powoli do jogurtu i miksować na średnich obrotach. Ważne żeby miksowanie i dodawanie żelatyny odbywało się w tym samym czasie. Dzięki temu składniki dobrze się połączą. 

Piankę od razu wylać na spód dyniowy. Odstawić do stężenia. 


Wierzch:

- 3 nektarynki/ brzoskwinie/ jabłka 
- 1 galaretka brzoskwiniowa

Nektarynki pokroić w mniejszą kostkę. 

Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku - zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszyć tylko ilość wody z 500 na 400 ml. Dobrze rozpuścić. Odstawić do przestudzenia, ale nie stężenia! 


Do letniej galaretki dodać owoce i całość wylać na piankę. 


Odstawić do stężenia w chłodne miejsce.



Gotowe! 
Prosto i smacznie :)

















3 komentarze:

  1. Łał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jestem fanką tego typu ciast, bo wydawały mi się mdłe i suche, ale Twój dyniowy spód na pewno taki nie jest! :-)

    OdpowiedzUsuń