wtorek, 16 września 2014

Ciasto bretońskie ze śliwkami - francuska rozpusta :)







To ciasto nie potrzebuje zbyt wielu rekomendacji i zachęcających słów. Ja jestem osobiście oddana francuskim łakociom , dla mnie wszystkie są strzałem w dziesiątkę. 


Maślane smaki, wypieki prosto z pachnącej cukierni, różnorodność struktur - chrupiące, a zarazem niezwykle delikatne croissanty, tarty z kremowym nadzieniem, bagietki , które można zajadać bez dodatków, czekolada i niebiański creme patissiere ... To jest właśnie rozpusta! :)


A propos uczty - polecam zrobić właśnie ciasto bretońskie , bardzo maślane, kruche i subtelne ;) 

Przełożone nadzieniem ze śliwek... i to wszystko ...Wydaje się być trochę "ubogie" w porównaniu z przekładańcami, które zresztą też ubóstwiam. 


Ale gwarantuję, że tutaj nic więcej nie jest potrzebne. Pozostaje tylko się rozkoszować smakiem :)




CIASTO:


źródła moich inspiracji: tutaj , tu , tam   i jeszcze to 


- 400 g mąki
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru albo drobnego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 żółtek
- 1/2 łyżeczki suszonych drożdży 
- szczypta soli

Mąkę przesiać. Dodać sól i cukier. Wymieszać. Następnie drożdże i ponownie połączyć. 

Wkroić zimne masło i całość posiekać. Następnie żółtka i zagnieść całe ciasto. 

Podzielić na 2 części - u mnie spód troszkę większy. Schłodzić w lodówce. 



Smażone śliwki: 


- 400 g śliwek
- 50 g cukru 
- 20 g masła
- 1 łyżka rumu 


Śliwki pokroić. 

Masło rozpuścić z cukrem na patelni, Dodać śliwki i całość smażyć na średnim ogniu. Uważać, żeby śliwki się nie przypaliły. Podlać od czasu do czasu wodą. 

Nadzienie jest gotowe, gdy ze śliwek powstanie coś na wzór powideł. Na koniec dodać rum i wymieszać. 

Odstawić do przestudzenia. 



Przekładanie i pieczenie:


Spód tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i obsypać delikatnie bułką tartą. 

Jedną cześć ciasta wyłożyć na dno formy i trochę na boki  - 1.5 cm wysokości. Wyłożyć powidła i przykryć drugim blatem ciasta. Połączyć boki ze sobą , żeby dobrze się skleiły. 

Wierzch posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Za pomocą widelca nakreślić wzorki. 

Ciasto należy piec w 170 stopniach przez ok. 45 minut. 




Ostudzić i podawać 
Smacznego! :)





















                                                 Ciacho na widelcu              Ciasta bez miksera

1 komentarz:

  1. uwielbiam francuskie smakołyki, zapisuję do ulubionych! :-)

    OdpowiedzUsuń