piątek, 22 sierpnia 2014

Tort "Marcinek"







Co tu dużo mówić .... Znakomite ciasto , a nawet torcik. Prostota , a zarazem pełnia smaku. Nie ukrywam, że ciasto jest pracochłonne, ale dość łatwe w wykonaniu. Wystarczy dobra organizacja, dłuuuższa chwila wolnego czasu, pozytywne nastawienie i znakomity efekt murowany ;)


Torcik ten składa się z wielu kruchych placków, które po przełożeniu kremem śmietankowym zmiękną. Zwieńczeniem u mnie jest polewa czekoladowa, ale równie dobrze wystarczy warstwa kremu , a dla dekoracji trochę startej czekolady. Chociaż moim zdaniem dodatek w postaci czekolady świetnie się komponuje:)




Przepis zaczerpnięty STĄD, u mnie proporcje dopasowane do tortownicy 25 cm!



CIASTO: 

- 650 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru + 1 łyżka cukru waniliowego albo ekstraktu
- 170 g masła 
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1 jajko 
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oczyszczoną oraz cukrem pudrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem, aż powstaną okruszki. Dodać jajko, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. 

Ciasto podzielić na 10-13 części - zależnie od naszych zdolności kulinarnych :D 
Placki mogą być trochę grubsze. 

Rozwałkować na kształt okręgu pasującego do tortownicy. 

Każdy placek należy piec oddzielnie przez 10-12 minut w 190 stopniach. 

Ostudzić. 


KREM:


Uważam, że kremu mogłoby być odrobinę więcej, ponieważ placki nim nasiąkają. W przepisie podaję już porcję zwiększoną, która na pewno jeszcze bardziej podkręci smak ciasta :D


- 500 ml śmietany 36 %
- 1 i 1/3 szklanki gęstej śmietany 18 %
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 usztywniacz do śmietany - opcjonalnie dla pewności , u mnie obyło się bez


Śmietany dobrze schłodzić. Połączyć ze sobą. Zacząć ubijać - gdy już zaczną sztywnieć należy dosypywać cukier i miksować , aż krem będzie gęsty. 

Wlać sok z cytryny i ekstrakt - wymieszać za pomocą łyżki / szpatułki tylko do połączenia składników


Przygotowanym kremem przekładać placki nakładając po kilka łyżek. 


Nie należy mocno rozsmarowywać na bokach, ponieważ krem przy nakładaniu kolejnej warstwy ciasta i tak rozprowadzi się samoistnie. Należy zostawić ok. 1.5 centymetra boku wolnego. 

Nakładając kolejne placki ciasta, przyciskamy je do siebie. 

Na wierzch nałożyć również krem. 

Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin , a najlepiej przez całą noc.


POLEWA :

- 1 tabliczka mlecznej/gorzkiej czekolady*
- 50 g masła

* Rodzaj czekolady do wyboru :)


Czekoladę rozpuścić razem z masłem. 

Polać ciasto, gdy polewa lekko przestygnie ( może być letnia ), a ciasto już jest trochę schłodzone.



Gotowe!  :)



Ciasto tak naprawdę składa się z niewielu składników, do tego znanych i często używanych. Jednak zapewniam , że smak jest wyjątkowy, zrównoważony, delikatny - jedząc to ciasto można się rozmarzyć :):)
















3 komentarze:

  1. Świetny wygląd. Obserwuję i zapraszam do mnie http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
    Łukasz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fenomenalnie wyglądają te wszystkie warstwy :)

    OdpowiedzUsuń