piątek, 15 sierpnia 2014

Rogaliki drożdżowe - pulchne i miękkie







Przepyszne rogaliki drożdżowe ... nie -  nie są to krucho- drożdżowe, to raczej te z tych miękkich i puszystych. Rozpływają się w ustach , proste w wykonaniu , z rozmaitymi dodatkami - można nadziewać je wszystkim, co przyjdzie Nam do głowy :) 


Do ciasta dodałam trochę mleka skondensowanego i jogurt - nie jestem pewna na sto procent, ale coś czuję , że właśnie dzięki tym składnikom są one takie delikatne, puszyste, ale nie suche. Na drugi dzień są tak samo pyszne , świeże i miękkie...


Polecam wszystkich, którzy uwielbiają drożdżowe delikatne ciasto drożdżowe, wszelkiej maści rogale, czy inne wypieki z niespodzianką w środku :D





Ciasto:

- 600 g mąki
- 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka 
- 2 jajka średnie
- 1 żółtko
- 50 g cukru pudru
- 12 g drożdży suchych 
- 100 g masła
- szczypta soli


Jajka i żółtko wymieszać z cukrem. Dodać mleko zwykłe, skondensowane i jogurt.

Masło roztopić i przestudzić. 

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać mieszankę z jajek , mleka i jogurtu. Krótko wymieszać. Wsypać drożdże suszone i wyrobić ciasto. Gdy już będzie przypominać jednolitą strukturę dolać roztopione masło i wyrobić już do końca , aż będzie elastyczne. 

Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od blatu i ręki. W przypadku gdy klei się za bardzo , a już wyrabiamy je dłuższą chwilę- wystarczy dosypać trochę mąki. Najlepiej jednak najpierw wyrobić chwilę ciasto, ponieważ na początku ono zawsze jest bardziej klejące. Proces zagniatania sprawia, że ciasto staje się bardziej zbite , jednolite i związane :) 

Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1.5 godziny. 




Nadzienie:



Według smaku, mogą to być konfitury, marmolada, serek, budyń, owoce , czekolada .... U mnie.... 


1) Jabłka z dodatkiem cukru, rodzynek i posiekanych orzechów

2) Budyń waniliowy: 1 opakowanie budyniu ugotowane w 400 ml mleka z 2 łyżkami cukru. Ostudzony nakładałam na ciasto. 




Formowanie i pieczenie:


Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. 

Każdą rozwałkować na kształt okręgu i wykroić 8 trójkątów. Na każdy nakładać farsz i zawinąć. 

Ułożyć na dużej blasze z papierem do pieczenia. 

Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. 

Rogaliki piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut - po prostu do złotego koloru. 


Zimne albo chociaż letnie udekorować lukrem .... albo nawet polewą czekoladą - pełna dowolność :):)


Smacznego! :)


































                                   Jabłka wolności    Embed 3susccx6nxlanwuxaxv0lm2km06cygzz

11 komentarzy:

  1. Przepadam za takimi rogalikami. Bardzo ciekawy pomysł z tym mlekiem skondensowanym i jogurtem, musze wypróbować :-) Wyglądają pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i czekam na relację, gdy już się zdecydujesz na zrobienie :)

      Usuń
  2. uwielbiam takie drożdżowe rogaliki, jak do nich przysiądę to kończę gdy widzę dno talerza :D najczęściej robię z marmoladą, ale szczerze mówiąc, ze wszystkim są pyszne! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po rogaliki ręka automatycznie sięga :D z marmoladą albo powidłami też są pyszne :) Pozdrawiam również!

      Usuń
  3. Wyglądają fantastycznie! Narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Całkowicie Cię rozumiem z tym apetytem: ja często przeglądam słodkości, robię sobie ochotę, a później się okazuje, że w domu nic słodkiego nie ma, okropne uczucie :P

      Usuń
  4. Witam. Rogaliki wyglądają przepysznie. Chętnie bym je zrobiła ale mam małe pytanie czy można dodać świeże drożdże? Jeśli tak to ile? I czy ten jogurt to duże opakowanie? Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie powinna być 1/3 szklanki jogurtu naturalnego - już poprawiłam, dzięki za zwrócenie uwagi :) Jeśli chodzi o drożdże , to należy użyć 40 g świeżych drożdży. Warto zrobić rozczyn w całej podanej ilości mleka, plus 1/2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki - wymieszać i poczekać z 10 minut, aż drożdże się ruszą :) Pozdrawiam !

      Usuń
  5. Proszę o wklejenie banerku z akcji :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/jedz-polskie-jablka

      Usuń
  6. Już się poczęstowałam pycha.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń