poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Drożdżówki z jabłkami i owsianą kruszonką





Bardzo klasycznie i po polsku ... domowe ciasto drożdżowe i wszechobecne jabłka. Do tego nieodzowna kruszonka , tym razem z dodatkiem płatków owsianych. Jabłka wzbogacone rodzynkami , a całość udekorowana lukrem .... czyli tradycyjnie z małym przekąsem :):)




CIASTO: 

Sprawdzony przepis ze starej książki kucharskiej. 
12 bułeczek


- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 80 g cukru ( dałam 60 i było w sam raz)
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 250 ml mleka
- szczypta soli

Do drożdży wsypać łyżeczkę cukru i mieszać do rozpuszczenia. Wlać 1/2 szklanki letniego mleka. Wsypać 3 płaskie łyżki mąki. Zamieszać i odstawić na 15 minut, aż rozczyn zacznie pracować. 

Mąkę przesiać i dodać sól. 

Masło rozpuścić

Jajko i żółtka ubić chwilę z cukrem i resztą mleka. Wsypać mąkę i dodać rozczyn. Wyrobić chwilę, żeby składniki się połączyły. 

Partiami dodawać masło i wyrabiać ciasto - rękami albo z użyciem miksera z odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego. 

Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy odchodzi od blatu albo boków miski, nie klei się i ma jednolitą strukturę. 

Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. 



NADZIENIE:

- 0.5 kg jabłek - obranych i wydrążonych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 50 ml wody
- 3 łyżki brązowego cukru 
- rodzynki - do smaku , kilka garści

Jabłka pokroić w kostkę i posypać cynamonem.

Cukier rozpuścić na patelni razem z wodą. Wrzucamy jabłka i dobrze mieszamy. 

Całość prażyć najpierw na dużym ogniu, żeby jabłka lekko się przyrumieniły, aż  nabiorą lekko złotego odcienia. Następnie dusić przez 5-10 minut , aż będą mięciutkie. Dorzucić rodzynki i wymieszać. 



KRUSZONKA:

- 150 g mąki pszennej
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru 
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego*



 Wszystko wsypać do miski i zagnieść.


* moim zdaniem świetnie podkreśla smak kruszonki.



FORMOWANIE I PIECZENIE:


Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozpłaszczyć i nadać kształt okręgu. 

Ułożyć na dużej blasze. 

Posypać delikatnie kaszką manną , która wchłonie ewentualny nadmiar soku z jabłek. 

Nałożyć farsz z jabłek i całość posypać kruszonką. Boki można posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka.

Odstawić na 15 minut. 

Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Drożdżówki należy piec przez 20 minut z grzaniem góra- dół. Pod koniec zmienić na grzanie górne, aby dodatkowo zrumienić kruszonkę ,ok. 5 minut. 

Jeżeli po 20 minutach kruszonka jest złocista , a spód podpieczony, to można od razu wyciągać. 


Należy obserwować bułeczki podczas pieczenia i wyczuć swój piekarnik. Ważne,żeby drożdżówki były dopieczone w środku i złociste z zewnątrz. W razie zbyt szybkiego rumienia spodu należy zmniejszyć temperaturę do 170 , a grzanie zmienić na samą górę. 




























                                    Jabłka wolności            Embed 3susccx6nxlanwuxaxv0lm2km06cygzz

2 komentarze:

  1. domowe drożdżówki zawsze przypominają mi dzieciństwo :) uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, z taką ilością kruszonki musiały smakować bosko! :)

    OdpowiedzUsuń