piątek, 29 sierpnia 2014

Ciasto marchewkowe z musem jabłkowym - bez tłuszczu.






Sprawdziłam i potwierdzam: można zrobić wilgotne ciasto bez dodatku tłuszczu! 


Do tego bardzo smaczne, słodkie i zdrowe.... Ciasto jest wilgotne, dość zbite - akurat to na plus, ponieważ szybciej syci , niż lekkie biszkoptowe wypieki...

Polecam do wypróbowania ...

Najlepsze na zimno z jogurtem albo serkiem :)




PRZEPIS:

 Moja wersja to połączenie tych dwóch przepisów: TU i TUTAJ

- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2/3 szklanki mąki owsianej
- 1 szklanka kefiru albo maślanki
- 4 jajka - białka i żółtka oddzielnie
- 2 szklanki tartej marchewki
- 2/3 szklanki musu jabłkowego*
- 1.5 łyżeczki cynamonu
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka ksylitolu**
- szczypta soli
- dodatki do smaku: kilka garści rodzynek, orzechy, wiórki kokosowe, pokrojone suszone śliwki, daktyle, morele - według uznania


Mąkę przesiać. Wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać partiami ksylitol i dalej miksować. Następnie dodawać pojedynczo żółtka.
Gdy wszystkie będą wmieszane, do białek dodać mus jabłkowy, krótko zmiksować. 
Wlać maślankę albo kefir i znów krótko zmiksować.

Wsypać mąkę i zamieszać za pomocą drewnianej łyżki. Na koniec tarta marchewka i dodatki. Wymieszać do połączenia składników.


Przelać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formy nie trzeba smarować tłuszczem. 

Ciasto należy piec w 170 stopniach przez 40-45 minut. Otworzyć piekarnik , ciasto wyciągnąć po 15 minutach. Schłodzić i dopiero wyciągnąć z formy. 

Udekorować serkiem naturalnym albo jogurtem - u mnie ta druga opcja , smak brzoskwiniowy. 



Życzę smacznego ...
Bez wyrzutów sumienia :):)



* wystarczy jabłka poddusić na odrobinie wody , a następnie zblendować.

** można zastąpić słodzikiem w proszku , erytrytolem , fruktozą albo innym cukrem, nawet zwykłym białym.























                                        Embed 3susccx6nxlanwuxaxv0lm2km06cygzz Jabłka wolności

4 komentarze:

  1. Ciasto marchewkowe to jeden z moich ulubionych, jesiennych wypieków:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i na pewno jest bardzo smaczne .Same pyszności ech już chciałoby się zjeść...Pozdrawiam ..

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie takiego przepisu szukałam, super! :-)

    OdpowiedzUsuń