czwartek, 24 lipca 2014

Tarta z owocami pieczona z kremem jogurtowym i kruszonką.





 Lato w pełni, więc staram się korzystać z dobrodziejstw tej pory roku jak najczęściej. 

Świeże owoce i warzywa mają ten niepowtarzalny smak , a potrawy z nich są zdecydowanie      smaczniejsze. 

Z racji, że skupiam się na wypiekach, nie mogło zabraknąć ciast z sezonowymi owocami.... 

Tym razem pyszna tarta pieczona z kremem jogurtowym, który idealnie "udaje" masę  serową,  świeże owoce i pyszna lekko owsiana kruszonka. 

Bardzo smaczna, delikatna , chrupiąca i owocowa! 

 

Inspiracja: TUTAJ


Kruchy spód: forma do tarty o średnicy23 cm

- 220 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli


Mąkę przesiać i wymieszać z solą oraz proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder i masło - posiekać nożem, aż powstaną grudki. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. 

Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. 

Następnie wyłożyć ciastem formę do tarty. Wstawić ponownie na 15 minut do lodówki. Ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć folią aluminiową i obciążyć groszkami. 

Spód podpiec przez 10 minut w 200 stopniach C. 



Nadzienie jogurtowe:

- 600 ml jogurtu naturalnego gęstego ( np. bałkański)
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka budyniu waniliowego ( proszku)
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Jajka ubić z cukrem . Dodać jogurt i ekstrakt. Wymieszać krótko. Dodać przesianą mąkę pszenną i budyń. Całość krótko zamieszać, aż powstanie gładka masa. 



+ Świeże owoce: np. brzoskwinie, śliwki, maliny, borówki, nektarynki - 400 gram

+ Kruszonka:  

- 150 g mąki pszennej, 
- 120 g masła, 
- 50 g płatków owsianych,
- 100 g cukru waniliowego *

Wszystkie składniki oprócz płatków owsianych wymieszać i zagnieść na kruszonkę. Dodać płatki owsiane i wmieszać do do kruszonki.


* albo użyć zwykłego i dodać opakowanie cukru wanilinowego. 




Na podpieczony spód wyłożyć masę jogurtową. Zapiec przez 15 minut w 180 stopniach C. Dodać owoce i wysypać kruszonkę. 

Piec jeszcze przez 20 minut w 180 stopniach C.

Następnie ustawić grzanie na samą górę z grillem i zrumienić wierzch na złoty kolor - czas 10 minut w 180 stopniach.












2 komentarze: