wtorek, 22 lipca 2014

Sernik z malinami i kruszonką.





Może bardziej jest to kostka sernikowa ze względu na mniejszą zawartość masy serowej , niż w przypadku tradycyjnego sernika .... Ale muszę przyznać, że taki z dodatkami jest wyśmienity.

Pyszne, świeże i lekko kwaśne maliny.
Kruchy , maślany spód
Masa serowa z dodatkiem mleka zagęszczonego słodzonego
Tradycyjna, lekko waniliowa , chrupiąca kruszonka

To wszystko znalazło się w tym serniku. Czyż nie brzmi zachęcająco ? :)





Spód:

- 320 g mąki
- 130 g masła ( zimnego)
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko średniej wielkości
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Mąkę przesiać. Dodać do niej sól, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zimne masło pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do niego mąkę i posiekać, aż powstaną tzw. okruszki. Następnie dorzucić jajko oraz żółtka. Całość zagnieść. 
Jeśli ciasto będzie za suche i trudne do jednolitego połączenia, to wystarczy dodać trochę wody albo kwaśnej śmietany. 

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut. 



Masa serowa:

- 800 g twarogu półtłustego/ tłustego
- 4 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 szklanki mleka zagęszczonego słodzonego
- 130 g cukru drobnego
- 3 łyżki oleju o neutralnym zapachu ( u mnie rzepakowy)


Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie. 

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać twaróg i mleko zagęszczone. Następnie wsypać budyń i wlać olej. Wymieszać tylko do połączenia składników. 


Kruszonka: 


- 200 g mąki
- 100 g cukru waniliowego*
- 130 g masła

+ maliny - 450 gram


* jeśli nie mamy do dyspozycji prawdziwego waniliowego, to należy dodać 1 opakowanie cukru z aromatem waniliowym, czyli tzw. wanilinowego. 




Pieczenie: 


Dużą formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia ( wymiary ok 37x22)

Spód ciasta rozwałkować ( podsypać mąkę blat, aby spód się nie przykleił). Nałożyć do formy -. Podpiec przez 10 minut w 180 stopniach C. 

Lekko schłodzić. Wlać masę serową. Ułożyć maliny i posypać całość kruszonką. 

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45-50 minut - do momentu, aż kruszonka będzie jasnozłocista. 

Ostudzić.



Można posypać cukrem pudrem albo zrobić dowolną polewę - według uznania.... 
U mnie już bez dodatków - smakował wyśmienicie :)














3 komentarze:

  1. Mmm, zdecydowanie wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń