środa, 2 lipca 2014

Klasyczna szarlotka :)







Co prawda teraz jest sezon na inne owoce, ale jak dla mnie szarlotka jest dobra o każdej porze i na każdą okazję.... 

 

Ta najzwyklejsza ma w sobie urok. U mnie ten przepis już dłuuugo jest wykorzystywany albo w oryginale albo poprzez małe modyfikacje w postaci dodatków....


Zawsze się udaje, jest sprawdzona i bardzo smaczna :)

 

Pyszne kruche ciasto, słodycz i wilgotność jabłek, dodatek cukru pudru , cynamonu i wanilii - nic więcej, a efekt końcowy wyśmienity!


Przepis pochodzi z domowych zbiorów  :)



Kruche ciasto: 

- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanka cukru pudru
- 250 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 
- 5 żółtek  
- szczypta soli
- aromat waniliowy/ cukier waniliowy - do smaku

Mąkę przesiać, wymieszać z solą , cukrem pudrem, cukrem waniliowym/ aromatem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w kostkę. Całość posiekać nożem albo zmiksować. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę. 

Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. 


Nadzienie jabłkowe:

- 2.5 kg jabłek - obranych i wydrążonych
- 1/3 szklanki miodu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka aromatu/ ekstraktu waniliowego - najlepiej z prawdziwej wanilii , sztuczny aromat mnie nie odpowiada
- 2 łyżeczki cynamonu - świeżo mielone laski cynamonu są o niebo lepsze i bardziej intensywne
- 1 łyżka soku z cytryny

Jabłka pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.

Masło roztopić z miodem na patelni. Dodać pokrojone jabłka , cynamon i aromat waniliowy. 

Smażyć , aż jabłka zmiękną i powstanie coś na wzór musu. Uważać, żeby ich nie rozgotować. Ja smażyłam na średnim ogniu przez 10-15 minut. 


Pianka: U mnie tym razem bez piany, bo białka wykorzystałam do czegoś innego :)

- 5 białek 
- 3 łyżki cukru drobnego
- szczypta soli i odrobina soku z cytryny

Do białek o temperaturze pokojowej dodać sól i sok z cytryny. Ubijać, aż staną się sztywne. Dodać cukier i dalej miksować -do momentu, aż cukier się rozpuści w białkach. 


NAKŁADANIE: 

Formę o wymiarach 33 x 26 wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. 

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C 

2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód. Podpiec przez 8 minut. 

Wyłożyć nadzienie z jabłek. Na to pianę z białek. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. 

Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni C. 

Ciasto pieczemy przez 50-55 minut. Ostatnie 5 minut można dać na grzanie samej góry, ponieważ spód był już lekko podpiekany. Najlepiej pilnować piekarnika i go wyczuć :)

Zimną szarlotkę posypać cukrem , polać lukrem albo podawać z bitą śmietaną bądź lodami waniliowymi.... PYCHA! :)










2 komentarze: