wtorek, 6 maja 2014

Sernik bakaliowy z bezą.




Przepyszny i bardzo aromatyczny sernik. Masa serowa  delikatna i kremowa, wierzchnia warstwa mocno bakaliowa i chrupiąca beza. A wszystko na solidnej podstawie z ciasta idealnego do sernika. Po prostu poezja , więcej słów chyba nie trzeba :) 

 Bakalie można ułożyć na wierzchu, tak jak zrobiłam to ja, ale równie dobrze można dodać je bezpośrednio do masy serowej :)



Spód:

- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Mąkę przesiać i wymieszać z solą oraz proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier. Dodać masło i całość posiekać. Na koniec dodać żółtka i całość ugnieść - nie za długo, do powstania jednolitego ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1.5 godziny. 

Masa serowa:

- 1.6 kg twarogu tłustego zmielonego
- 9 żółtek
- 7 białek
- 250 ml kremówki
- 200 g masła
- 2 budynie waniliowe
- 2/3 szklanki mleka
- 350 g cukru 
- 1 opakowanie cukru wanilinowego/ 1 łyżka ekstraktu waniliowego


Masło roztopić i ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Białka ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli

Żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym/ ekstraktem. Dodać do tego mleko i zmielony twaróg. Zmiksować. Dodać masło i budynie waniliowe. Na koniec dodać kremówkę i białka. Całość wymieszać.


Wierzch:

- 5 białek ( 2 od masy serowej, 3 od spodu)
- 200 g cukru drobnego
- 350 g bakali ( u mnie rodzynki, skórka pomarańczowa i cytrynowa, suszona śliwka, morela, daktyle, suszona żurawina, orzechy włoskie)

Białka zacząć ubijać ze szczyptą soli. Gdy masa już stanie się biała i trochę zesztywnieje, należy zacząć dodawać cukier. Miksować na najwyższych obrotach partiami wsypując cukier. Beza będzie gotowa, gdy stanie się lśniąca i sztywna.


Pieczenie:

Formę o wymiarach 36x21 wyłożyć papierem do pieczenia. 

Schłodzone ciasto rozwałkować i wypełnić spód formy. Za pomocą widelca delikatnie nakłuć na całości.

Od razu wylać masę serową. Piec w 190 stopniach przez 15 minut. Temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec dalej przez 45 minut. Wyciągnąć i rozsypać na całości bakalie*. Na wierzchu rozprowadzić całą bezę. Włożyć do piekarnika , temperaturę zmniejszyć na 120 stopni i należy piec do momentu, aż beza będzie chrupiąca -  u mnie jakieś 35 minut. 

Piekarnik wyłączyć i cały otworzyć. Sernik zostawić na 15 minut. Następnie wyciągnąć i poczekać , aż ostygnie :)

* bakalie można wrzucić bezpośrednio do masy serowej albo użyć jako wierzchnią warstwę. 













4 komentarze:

  1. O mniam, ależ mi na sernik apetytu narobiłaś... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy te suszone owoce wcześniej namoczyć, czy dodać suche ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja namoczyłam tylko na chwilę rodzynki, ponieważ miałam dość twarde, ale jeśli Twoje nie są, to nie jest to konieczne. Reszta była sucha :)

      Usuń