czwartek, 29 maja 2014

Naleśniki à la 'Rafaello' , czyli kokosowe śniadanie.




Pyszne mocno kokosowe śniadanie... Tradycyjne i delikatne naleśniki, serek z dodatkiem mleka kokosowego, prażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi. Serek słodzony cukrem brązowym. Wierzch polany "śmietanką" z mleka kokosowego.




Naleśniki:

- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki kremówki *
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka rozpuszczonego masła



* można zastąpić mlekiem, ale kremówka nadaje delikatności.


Całe jajka zmiksować z cukrem i solą. Dodać mleko i kremówkę. Następnie mąkę bezpośrednio przez sitko. Na koniec rozpuszczone masło i wodę gazowaną. Dobrze wymieszać. Ciasto naleśnikowe powinno być gładkie. 

Smażyć pierwsze naleśniki na odrobinie tłuszczu, później można już beztłuszczowo.


Nadzienie: ( robiłam "na oko", stąd bez proporcji)

- twaróg półtłusty
- cukier brązowy - najlepiej w postaci cukru pudru
- mleko kokosowe/ śmietanka kokosowa
- wiórki kokosowe
- płatki migdałowe

Twaróg zblendować z mlekiem kokosowym albo śmietanką i cukrem brązowym - konsystencja kremowego , gładkiego serka.

Wiórki kokosowe podprażyć na patelni. Część dodać do serka. Zostawić trochę do posypania.

Migdały podprażyć.

Nadzienie nakładać na naleśniki i zawijać w trójkąty. Można dodatkowo podsmażyć na maśle.

Wierzch polać delikatnie śmietanką i posypać płatkami migdałowymi i wiórkami.








3 komentarze: