poniedziałek, 9 grudnia 2013

Norymberskie pierniczki.




Coraz bliżej święta. Chyba najbardziej smakowity okres. W tym roku postawiłam na próbowanie pierników. Kiedyś jakoś za bardzo nie przepadałam, ale po spróbowaniu tych zmieniłam zdanie. Jedne z najlepszych pierników. Bardzo aromatyczne i bardzo świąteczne. Nie wymagają dużego nakładu pracy, ale cierpliwości. Ale warto! Bo odpłacą się przepysznym smakiem. Z jednej strony polecam upiec je już teraz, aby leżakowały, ale z drugiej strony ... nie jestem pewna , czy dotrwają do świąt :D Chyba, że będzie to naprawdę ogromna porcja!


Składniki:

-200 g brązowego cukru
-100 g miodu
-3 białka
-1 jajko
-350 g zmielonych migdałów
-50 g mąki pszennej
-80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-40 g kandyzowanej skórki cytrynowej
-100 g orzechów laskowych
-2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
-20 g przyprawy do piernika
-26 okrągłych opłatków o średnicy 9 cm
migdały do ozdoby


Orzechy laskowe posiekać. Skórki kandyzowane pokroić w drobniejszą kostkę.
 

Mąkę wymieszać z przyprawami i proszkiem do pieczenia.
 

Cukier brązowy zmielić na mączkę. Żółtko oddzielić od białka.
 

Cztery białka delikatnie ubić, aby były lekko białe. Dodać miód, żółtko i cukier brązowy. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Następnie należy wsypać zmielone migdały i mąkę. Ponownie wymieszać. Na koniec dodać orzechy laskowe, skórkę pomarańczową i cytrynową. Dobrze połączyć z wszystkimi składniki, aż powstanie jednolita masa. 

Ciasto piernikowe nakładać na opłatki za pomocą łyżki. Należy zostawić niecały centymetr od brzegu opłatka wolny, natomiast w górę ciasto powinno być dość grube. Wtedy pierniczki będą wyższe. Tak przygotowane ułożyć na blasze. Dekorujemy migdałami. Najlepiej w postaci całych, ale słupki czy płatki też się sprawdzą. Odstawiamy je na 24 godziny. 
 Pierniki z wierzchu muszą wyschnąć.
 

Gotowe do pieczenia pierniki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 12-15 minut. Wszystkie lukrujemy.


Pierniczki są naprawdę wyborne. Przepis w sumie jest zbiorem kilku. Opierałam się generalnie na recepturze ze strony Mojewypieki.com - Pierniki z Norymbergi , ale też szukałam w internecie pod różnym kątem.  W większości występuje duża ilość skórek kandyzowanej. U mnie coś pomiędzy :)



Przepis dodałam do konkursu Lidla. Może w końcu uda się coś wygrać :D Byłabym bardzo zadowolona, gdyby mój wypiek trafił do najlepszej 20stki. Dlatego będę wdzięczna za każdy głos! Tutaj link 

http://kuchnialidla.pl/wypiek/norymberskie-pierniki

Ślicznie proszę o głosy! :) 
I od razu dziękuję












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz