sobota, 2 listopada 2013

Bułeczki z dżemem ze świeżych nektarynek






Dziś za oknem można dojrzeć tylko chandrę, deszcz, ponury klimat, szarość i zmęczenie....ale jest sposób, aby znaleźć trochę słońca :) Teraz trzeba robić zapasy na zimę w postaci tkanki tłuszczowej - no dobra, niewielkiej, bo co za dużo , to nie zdrowo, ale wiadomo, że w taką pogodę apetyt bardziej dopisuje.... na promienie słoneczne nie ma co liczyć, ale ciepłe bułeczki drożdżowe z pysznym dżemem z nektarynek - żółtym jak słoneczko- potrafią osłodzić życie i rozgrzać podniebienia i serca. Delikatne ciasto rozpływające się w ustach niczym lody w upał , gorące nadzienie, jak ciało wystawione na słońce i ta słodycz lukru, która dopełnia całość. Można powiedzieć: marsz do kuchni! :)




Składniki:  8-10 bułeczek

- 1 szklanka mleka - najlepiej pełnotłustego
- 2 jajka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki cukru
- 3.5 szklanki mąki
- 20 g drożdży
- szczypta soli

Mleko podgrzać. Dodać drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia - ok. 10-15 minut.

Masło roztopić i przestudzić. 

Mąkę wymieszać z solą, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić chwilę, aby powstała jedna kulka ciasta.  Dodać roztopione ciasto. 

Wyrobić całość do momentu, aż powstanie jednolite, gładkie i elastyczne ciasto. 

Odstawić do wyrośnięcia na 1.5 godziny. 



Dżem z nektarynek:

- 3 nektarynki
- 1/3 + 1/4  szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Nektarynki pokroić w kostkę - nie trzeba obierać. Wrzucić na patelnię. Dodać cukier i 1/3 szklanki wody. Całość dusić, aż owoce mocno zmiękną, powstanie tzw. papka :) Należy pamiętać o mieszaniu i ewentualnie o podlaniu owoców, aby się nie przypaliły.

Dodać mąkę i sok z cytryny. Całość wymieszać , a owoce zdusić za pomocą widelca, łyżki albo innego przyrządu. Jeśli całość jest już wystarczająco gęsta , przypomina konsystencję dżemu, pomijamy skrobię. W drugim przypadku - skrobię najpierw rozpuszczamy w wodzie - ok. 1/4 szklanki i następnie dodajemy do owoców. Całość mieszamy i chwilę jeszcze dusimy. 

Odstawić do przestygnięcia. 


Przygotowanie bułeczek:

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta - ok. 35 cm x 28 cm. Na całości rozprowadzamy dżem z nektarynek i zawijamy w rulon. Kroimy od 8 do 10 krążków. 

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w taki sposób, aby było widać nadzienie, spodem do dołu -tak jak na zdjęciu. Odstawiamy do napuszenia na 30-40 minut. Bułeczki mają jeszcze wyrosnąć. Posypujemy z wierzchu cukrem. 

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C, pieczemy przez 30-35 minut- do momentu, aż będą rumiane. 

Całość polukrować albo polać  ulubionym sosem. 


Smacznego! 
Udanej soboty :)












3 komentarze:

  1. dżem z nektarynek, mmmm, chcę taką drożdżówę! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudna drożdżówa! :D Z dżemem? Uwielbiam!
    Blog bardzo mi się podoba, będę zaglądać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo, bardzo dziękuję :)
    Agata: cieszę się niezmiernie!

    OdpowiedzUsuń