piątek, 1 listopada 2013

Babeczki z kinder country, kruszonką i sosem toffi.






Pyszne babeczki, inne niż muffinki. Bardziej miękkie i delikatne, dla mnie w smaku zdecydowanie lepsze. Są bardziej wilgotne i puszyste. Po prostu bomba! Ciasto jest podobne do angielskich babeczek o nazwie "pudding". Warto wypróbować. Jedna uwaga: przy wyciąganiu z foremek lepiej poczekać , aż ostygną, aby ich nie rozerwać, bo są naprawdę delikatne - w strukturze , jak i smaku! :)



Składniki: 8 babeczek


- 250 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 110 g rozpuszczonego masła albo margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

- 2 łyżki masła
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki cukru

- 2 sztuki kinder country albo innego batonika
- sos toffi


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać rozpuszczone masło i zagnieść tak, aby powstały zacierki. 

Mleko delikatnie podgrzać, aby nie było zimne. Dodać do mąki z masłem - wymieszać. 

Jajka wymieszać z ekstraktem waniliowym i dodać do masy. Wszystko krótko wymieszać. 

Składniki na kruszonkę zagnieść ze sobą. 

Do foremek nałożyć ciasto - do połowy wysokości, następnie do środka włożyć kawałki kinder country, przykryć ciastem. Foremka powinna być wypełniona do 3/4 , na wierzch posypać kruszonką. 

Babeczki pieczemy w 180 stopniach C przez 30-35 minut - do momentu, aż ładnie wyrosną i przyrumienią. 

Przed podaniem polewamy sosem toffi. 



Smacznego! :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz