wtorek, 15 października 2013

Owsiana krajanka z owocami leśnymi.





Jesień jesienią, ale pewne owoce sezonowe można dostać o każdej porze, tak jak na przykład owoce leśne. Mimo że mrożone, są pyszne! Przepis bardzo zdrowy, z porządną dawką błonnika i witamin, czyli to,czego nam potrzeba - zwłaszcza w tym okresie. Polecam :)



Inspiracja: TU



Składniki:

- 200 g płatków owsianych - mogą być drobne/ błyskawiczne
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej jasnej
- 130 g masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 banan
- 100 g cukru *
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka siemienia lnianego


- 3 łyżki bułki tartej
- 300 g owoców leśnych - mogą być mrożone, nie należy wtedy ich rozmrażać



*można zastąpić cukrem brązowym, ksylitolem albo dodać stewię - zrobić mieszankę cukru i stewii.



Płatki owsiane mieszamy z dwoma rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia, siemieniem lnianym i cukrem. Dodajemy masło , jogurt naturalny i rozgniecionego banana. Całość zagniatamy - coś na wzór kruszonki. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 

2/3 ciasta wyłożyć blaszkę -wystarczy porozrzucać "okruchy" i przyklepać do dna. Posypać bułką tartą i wyłożyć owoce. Na wierzch dać pozostałe ciasto - zostawiamy w postaci kruszonki. Można dać do wierzchniej warstwy trochę więcej mąki, aby kruszonka była bardziej sucha. 

Krajankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez 40-45 minut.

Odstawiamy do przestudzenia. Najlepiej kroić zimne - wtedy ciasto zrobi się bardziej twarde.


Smacznego! :)









2 komentarze: