środa, 25 września 2013

Słodkie waniliowe scones z mleczną czekoladą - pyszne!




Dziś dzielę się słodkimi i waniliowymi scones z czekoladą, ale w postaci rożków, a nie małych bułeczek. Oryginalna nazwa przepisu to "Vanilla bean scones" - ze strony "Laura in the kitchen" . Rożki są przepyszne - kruche z zewnątrz, delikatne w środku z maślanym posmakiem. Do tego groszki czekoladowe i lukier - idealne do kawy albo na śniadanie. Pycha! Trzeba wypróbować, bo przepis prosty i szybki , a efekt znakomity :)





Składniki:


- 100 g masła
- 1/2 szklanki śmietany kremówki - 30% albo 36%
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru wanilinowego albo prawdziwy cukier waniliowy.
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 
- 1/2 szklanki groszków czekoladowych

Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać do tych składników masło i zmiksować. 

Jajko wymieszać ze śmietaną i ekstraktem waniliowym. Dodać do masy i dobrze zmiksować. 
Dodać na koniec groszki czekoladowe albo pokrojoną na kawałki czekoladę.
Wyłożyć na stolnicę i wyrobić ciasto. 

Uformować koło i wyciąć 8 trójkątów. 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Rożki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. 
Posmarować delikatnie mlekiem. Wierzch można posypać cukrem brązowym. 

Rożki pieczemy przez ok. 20-25 minut -do zrumienia. 

Nasze trójkątne scones można polać lukrem , ale również podać z dżemem czy nutellą - z czym tylko mamy ochotę. Mi lukier wystarczył, bo podkreślił smak rożków, które bardzo mi zasmakowały - same ... ciasto jest rewelacyjne :)


Smacznego! :)









2 komentarze:

  1. mmm, czekolada i wanilia, co za pyszności słodkości! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zachęciłas mnie tym postem ;-) muszę je upiec ;-D

    pozdrawiam!
    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń