poniedziałek, 9 września 2013

Sałatka z pieczonymi pomidorami, brokułem,porem i słonecznikiem.




Bardzo zdrowa i niskokaloryczna sałatka. Idealna na kolację, a nawet jako dodatek do obiadu. Pieczone pomidory dodają świetnego aromatu, pyszny brokuł, chrupiący słonecznik...oczywiście jeszcze takie dodatki jak por i sos z pieczonym czosnkiem na jogurcie naturalnym... i powstaje wyjątkowe danie :) W domu unosił się piękny zapach pomidorów. Tata zapytał , co tak ładnie pachnie, więc coś musiało być na rzeczy! :)



Składniki : 1 porcja

- 3 pomidory średniej wielkości - z dużą ilością miąższu
- 80 g brokuł
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 por
- 1 łyżeczka oliwy z oliwy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: bazylia, oregano, zioła do sałatek, ewentualnie czosnek granulowany, 
pieprz sól


Pomidora pokroić w cząstki. Wymieszać z łyżeczką oliwy z oliwek. Posypać delikatnie bazylią i solą. Układamy pomidory na folii aluminiowej. Czosnek tylko obieramy i również układamy na blaszce z pomidorami. Piekarnik nastawić na 200 stopni C.  Pomidory wkładamy do nagrzanego na 20 minut -  aż zmiękną i lekko przypieką. Czosnek powinien być miękki zależy od grubości. Można sprawdzić podczas pieczenia i wyciągnąć go wcześniej.

Brokuł gotujemy we wrzątku przez ok. 10 minut, aż będzie miękki. 

Por kroimy i zalewamy wrzątkiem. Smażymy bez tłuszczu.

 Słonecznik prażymy na suchej patelni. 

Czosnek przeciskamy przez praskę - zmiękczony czosnek powinien gładko dać się przecisnąć. 

Jogurt naturalny wymieszać z czosnkiem i przyprawami - oprócz ziół do sałatek. U mnie dość obfita ilość pieprzu :)
Przyprawy można dodawać według smaku. 

W półmisku układamy brokuła, pieczone pomidory, rozsypujemy por i słonecznik. Doprawiamy ziołami do sałatek. Na wierzchu dodajemy jogurt z resztą przypraw i naszym czosnkiem. 



Gotowe!
Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz