czwartek, 5 września 2013

Naleśniki pełnoziarniste na serku wiejskim.



Z braku laku, czyli mleka musiałam wymyślić coś innego. Na samej wodzie naleśników nie chciałam, więc użyłam serka wiejskiego.... eksperyment udany :) Powstało pyszne i syte śniadanko. Dzięki mące pełnoziarnistej również zdrowe. W środku czai się banan i sos czekoladowy na bazie jogurtu - bardzo smaczny. Naleśniki posypałam lekko cukrem brązowym.



Składniki:

- 150 g serka wiejskiego - odsączonego
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- cukier albo inny środek słodzący
- mąka pszenna pełnoziarnista. 


Jajko , serek wiejski i wodę zmiksować blenderem na gładko. Dodać sól i cukier albo inny słodzik, u mnie stewia. Na koniec dodawać przesianą mąkę, aby powstało ciasto naleśnikowe. Dość rzadkie. Nie pamiętam ile dokładnie dałam mąki pszennej, ale na pewno 1/2 szklanki. 


Sos czekoladowy:

- 180 g jogurtu naturalnego ( mój był dość rzadki)
- 1.5 łyżki ciemnego kakao
- stewia według upodobania + 1 łyżeczka cukru pudru
- 5 łyżek mleka w proszku.

Do jogurtu najpierw dodać stewię, cukier puder i ciemne kakao. Na koniec stopniowo mleko w proszku. Wszystko zależy od gęstości jogurtu. Mój zaliczał się do rzadszych, więc dałam 5 łyżek. Jeśli Wasz będzie gęstszy , możecie dodać mleka w proszku trochę mniej- wszystko według uznania :)

3 komentarze:

  1. Placuszki z wiejskiego jadłam ale nalesników nie.. super pomysł ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze naleśników z serkiem wiejskim ale skoro Tobie smakowały to trzeba będzie je kiedyś wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto :) naleśniki są mięciutkie i delikatne.

    OdpowiedzUsuń