czwartek, 12 września 2013

Malinowe placki z mąką pełnoziarnistą i otrębami (bez jajek)




Trochę inaczej, ale cały czas w owocowym klimacie. Duuuużo błonnika, duuużo zdrowych węglowodanów, duuużo smaku i solidnie malinowo :) Zrobiłam placuszki z malinami, na mące pełnoziarnistej wymieszanej z otrębami. Trochę płatków owsianych i mleka , szczypta cynamonu i słodyczy - śniadanie podane :)



Składniki: 1 porcja, 5 placków

- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej - płaskie
- 4 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki płatków owsianych 
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
- cukier albo słodzik
- ekstrakt waniliowy
- 1/3 szklanki malin do ciasta

kaloryczność samych placków, ok. 350 kcal przy użyciu mleka 2% tłuszczu ,ze słodzikiem.

Mąkę wymieszać z otrębami i płatkami owsianymi. Dodać sól , cynamon, ekstrakt waniliowy i słodzik/cukier.  Następnie mleko i jogurt naturalny. Zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać proszek do pieczenia i maliny. Dobrze zamieszać. Maliny na pewno trochę się rozpadną. 

Smażymy na patelni z niewielką ilością tłuszczu albo na suchej. Najlepiej na małym ogniu, bo placki szybko się rumienią- ja trochę przegapiłam moment i wyszły bardziej zrumienione. 

Podawać z owocami i ulubionymi dodatkami. U mnie jogurt naturalny, jeszcze więcej malin i trochę jabłka :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz