wtorek, 10 września 2013

Kurczak w sosie sojowym z curry i ryż z warzywami




Rzadko dodaję potrawy na danie słona, bo albo szybko się zajadam albo nie mam czasu na zrobienie ładnych zdjęć. Jednak głównym powodem jest sam rodzaj tych potraw. Moje posiłki nie zawierają wiele tłuszczu, zazwyczaj prawie same warzywa, bez dodatku jakiegoś fajnego sera , śmietany,mąki , są przez to bardziej jałowe i jakoś nie czuję, że warto się takimi przepisami dzielić. Tym bardziej, że często przygotowuję je na oko. Zdarzy mi się zrobić ciekawy przepis albo dietetyczny albo po prostu smaczny i zdrowy - niekoniecznie już niskokaloryczny. Tym razem wariant 1, czyli dietetyczny , ale syty i naprawdę pyszny obiadek. Kurczak ze znikomą ilością tłuszczu, w sosie sojowym z przyprawą curry, a do tego ryż brązowy z warzywami w bulionie warzywnym, czyli coś na wzór risotto :) Bardzo polecam!




Składniki: dla 3 osób


Kurczak:

- 400 g fileta z kurczaka
- 4 łyżi sosu sojowego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- pieprz
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 szklanki maślanki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki imbiru


Fileta oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka , czosnek pokroić w paski.  Do kurczaka dodać cebulę i czosnek. Zalać 2 szklankami maślanki i odstawić na 3-4 godziny. Jeśli nie mamy tyle czasu ,to chociaż na 1 albo 2 godziny. Dzięki maślance mięso będzie kruche i nie będzie miało mięsnego posmaku. 
Po tym czasie kurczaka opłukać, czosnek i cebulę wyrzucić. Mięso wymieszać z sosem sojowym i przyprawami.

Na patelni rozsmarować 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i mocno rozgrzać. Włożyć kurczaka i smażyć na dużym ogniu - jak się przyrumieni, to zmniejszamy ogień, aby dopiekł się w środku - gdyby ewentualnie nie był :) Można lekko podlać wodą w trakcie smażenia. 


Ryż z warzywami:

- 100 g ryżu brązowego
- 1 por
- 1 papryka czerwona
- 1/2 papryki żółtej albo zielonej
- 200 g pieczarek - bardzo świeżych
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula zwykła
-2 ząbki czosnku
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1/2 cukinii
- 200 g fasolki szparagowej
- pieprz i sól, papryka słodka do smaku
-1 łyżka oliwy z oliwek


Ryż brązowy podgotować według instrukcji na opakowaniu przez 20 minut. 

Por przeciąć wzdłuż, na pół i następnie pokroić w półkola. 
Cebulę czerwoną i zwykłą, 2 papryki pokroić w kostkę. 
Pieczarki pokroić według upodobania - ważne ,żeby nie były mocno grube kawałki.
Cukinię pokroić w kostkę.
Czosnek drobno posiekać. 
Fasolkę szparagową pokroić na mniejsze słupki.

Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek. Wrzucić czosnek, por i  2 cebule. Podsmażyć , aż cebulka lekko się skarmelizuje. Dodać cukinię i pieczarki. Dalej podsmażać. Pieczarki i cukinia lekko puszczą wodę, więc należy cały czas smażyć na dużym ogniu. Teraz dodać papryki. 
Do całości dodajemy ryż i zalewamy 300 ml bulionu. Dusimy na dużym albo średnim ogniu. Jak już lekko woda zostanie wsiąknięta , dodajemy kolejne 300 ml i znów dusimy, do pozbycia się nadmiaru płynu. Musi powstać tzw. "papka" :) Pod koniec dodać fasolkę szparagową i delikatnie zamieszać. Doprawić do smaku, chwilę jeszcze dusić i gotowe :)


Przed podaniem kurczaka należy podgrzać. Na talerzu układamy najpierw ryż z warzywami, a na wierzch dajemy kawałki kurczaka. Można dołożyć dodatkowo pomidora :)


Smacznego :)









1 komentarz:

  1. Ahh, przepis nie dla mnie, jestem wegetarianką. Wpadłam tutaj przez Twój vinted. Mam pytanko. Czy te spodnie zielone w kratę są jeszcze dostępne? O odpowiedź proszę w komentarzu na moim blogu. :

    http://modaprzemijastylpozostajex3.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń