czwartek, 12 września 2013

Jabłkowo- owsiane placki na maślance.





Wiedziałam, że gdzieś zapodziały mi się zdjęcia z innego śniadania.Właśnie znalezione i na bieżąco dodawane. Tym razem placki jabłkowe na jogurcie naturalnym. Mokre w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Z dodatkiem mąki owsianej. 




Składniki: 1 porcja

- 1 jajko
- 1 jabłko - średnie
- 1/2 szklanki maślanki
- 3 łyżki mąki owsianej
- 1 łyżka otrębów
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- stewia
- szczypta soli

Jabłko zetrzeć na tarce- nie odsączać. 

Jajko wymieszać z maślanką. Dodać jabłko i zamieszać. Następnie wszystkie pozostałe składniki. Odstawić na 10 minut. Jeśli będzie za rzadkie, dodać trochę więcej mąki albo otrębów. Wiele zależy od wielkości jabłka i tego,ile ma w sobie soku. 

Smażymy na złoto.


Gotowe!
Smacznego:)




1 komentarz:

  1. Maślanka pewnie sprawia, że placki jest delikatniejsze. Pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń