środa, 11 września 2013

Bułki drożdżowe z nektarynką, pieczone w karmelu i orzechach.







Zakochałam się w tych bułkach. To jest po prostu wyśmienite! Pyszne i puszyste ciasto , po bokach lekko klejące i chrupiące. W środku pyszne nektarynki w cukrze z masłem. I oczywiście najważniejszy punkt,czyli cudowny karmel z orzechami - dzięki temu bułeczki są puszyste. Ciasto odwracamy po upieczeniu, więc to co widać, wcześniej było spodem.Taki sposób pieczenia nie pozwala na spieczenie spodu, wręcz przeciwnie: ciasto pozostaje delikatne! Jak dla mnie niebo w gębie ....bez dwóch zdań! :D


Źródło: TU,  bardzo ciekawa strona z przepisami. U mnie niewielkie zmiany. 


Ciasto:

- 15 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3.5 - 4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
- szczypta soli

Drożdże rozpuścić w 1/3 szklanki mleka, dodać 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki. Zamieszać i odstawić do wyrośnięcia, na około 10 minut. 

Jajko, pozostałe mleko, sól , cukier i masło wymieszać ze sobą. Dodać 2 szklanki mąki - wymieszać. Teraz rozczyn, zmiksować chwilę i dodać pozostałą mąkę. Kontrolować gęstość ciasta w trakcie dodawania. Jeśli jest już dość gęste, resztę mąki zostawić. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, tak aby odchodziło od ręki. 

Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1.5 godziny. 


Nadzienie:

- 2-3 nektarynki
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki cukru białego


Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta, mniej więcej 40x30 - na podsypanej stolnicy.  Ciasto smarujemy masłem, układamy pokrojone nektarynki ( nie obieramy), posypujemy oba rodzajami cukru. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Ciasto pokroić na 12 bułeczek. 


Karmel:

- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
- 1/2 szklanki cukru zwykłego
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1/3 szklanki śmietany 30%

Wszystkie składniki umieścić w garnku i gotować, aż powstanie sos karmelowy, nie może być zbyt gęsty, raczej jak polewa. 

dodatkowo: 1 szklanka posiekanych orzechów - najlepiej włoskie albo pekan.


Na spód formy ( u mnie 38 x 23) wylać karmel i rozsypać orzechy. Blaszkę niczym nie wykładamy. Na orzechach w karmelu układamy nasze bułeczki, tak aby było widać spirale. Odstawiamy na około 30 minut , aby jeszcze podrosły. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. 

Blaszkę z wyrośniętymi bułkami przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. W taki sposób pieczemy bułki przez 25 minut. Po tym czasie usuwamy folię i pieczemy dalej, aż bułki będą rumiane do góry - około 20 minut. 

Upieczone ciasto odstawiamy na około 15 minut. Następnie odcinamy brzegi ciasta od formy,aby mieć pewność, że nic się nie przykleiło. Musimy uszykować duży prostokątny talerz albo po prostu tackę. Przykrywamy nią ciasto i odwracamy. Bułeczki powinny swobodnie się odwrócić. Na spodzie zapewne zostanie trochę karmelu i orzechów, ale wystarczy łyżką zebrać pozostałości i ułożyć na cieście. 



Polecam!
To trzeba wypróbować i tyle :)
Smacznego!















1 komentarz:

  1. Świetny przepis, bułeczki są przepyszne ... zdjęcia nie oddają w pełni ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń