sobota, 31 sierpnia 2013

Zapiekany budyń z malinami pod owsianą kruszonką.





Dobry początek dnia zawsze pozytywnie wpływa na następne godziny. Małe poranne rozpieszczanie zawsze jest ... słuszne :) Śniadanie to dla mnie jeden z milszych posiłków. Zazwyczaj jem owsiankę z owocami, ale uznałam, że mała zmiana się przyda. Cały czas z owsiankowym i mlecznym elementem , ale nowym głównym składnikiem, czyli budyniem. Pyszne malinki z ogródka, chrupiąca beztłuszczowa kruszonka. Niewielka ilość cukru , dodatek stewii aby zdrowo dosłodzić kubki smakowe. Wszystko w jednym dla lubiących słodkie śniadania :)



Składniki: dla 2 osób

- 450 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- stewia do osłodzenia

- 5 łyżek mąki owsianej albo zmielone płatki
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1.5 łyżki jogurtu naturalnego

- 2 garści malin
- 2 ramekiny
- odrobina masła do wysmarowania

Zagotować 400 ml mleka. W 50 ml rozpuścić proszek i dodać do budyniu. Dosłodzić stewią. 

Mąkę owsianą wymieszać z cukrem. Dodać jogurt i zamieszać łyżką. Można lekko zagniatać, "wduszać" kruszonkę w spód naczynia, aby lepiej jogurt połączył się z mąką. Na koniec lekko zagnieść rękami - rozetrzeć większe kawałki i wgnieść pozostałość mąki.

Ramekiny wysmarować masłem. Włożyć budyń, posypać maliny i na koniec dodać kruszonkę. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Budyń zapiekamy przez 20 minut.

Bardzo ostrożnie wyciągać z piekarnika. Odstawić na 5 minut, aby foremki trochę przestygły. Budyń w środku będzie bardzo gorący.
Podawać z owocami.

Smacznego! :)









1 komentarz:

  1. bardzo podoba mi się pomysł beztłuszczowej kruszonki- muszę koniecznie spróbować :) pyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń