czwartek, 22 sierpnia 2013

Toffee sponge pudding ( biszkoptowy pudding toffi)




Tak naprawdę nie spotkałam się  jeszcze z nazwą "biszkoptowy pudding", ale tak przetłumaczyłam nazwę, aby jednak odzwierciedlić, to czym ten deser jest. Ostatnio oglądałam "Brytyjski turniej wypieków" , ale nie od początku. Trafiłam na moment, gdy jurorzy próbowali pysznego i wilgotnego ciastka, które się uginało, gdy wkładali łyżeczkę . Musiałam się dowiedzieć ,co to jest i tak właśnie trafiłam na "Sponge pudding" - ta nazwa funkcjonuje normalnie, ale nie mogłam znaleźć odpowiednika w polskim słownictwie. Tak, czy inaczej zrobiłam to cudo: poszperałam w internecie i zrobiłam swoją wersją, trzymając się pewnych zasad :) Polecam wszystkim , bo to jest naprawdę pyszne!



Składniki na sos toffi:

- 300 ml kremówki
- 100 ml mleka
- 75 g masła
- 120 g cukru
- ekstrakt waniliowy

Wszystkie składniki umieścić w garnku i gotować, aż powstanie brązowy sos.



Składniki na pudding: 8 foremek

- 230 gram masła
- 230 gram mąki
- 3 średnie jajka ( temp. pokojowa)
- 200 gram cukru brązowego
- 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 cukier wanilinowy
- 60 g daktyli + 1/2 szklanki wody
- 60 g orzechów - posiekanych


Daktyle pokroić i zalać wodą. Gotować w garnuszku, aż będą miękkie i "papkowate". Odsączyć z wody i odstawić.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Miękkie masło utrzeć z cukrem brązowym i cukrem waniliowym. Można cukier brązowy lekko zmielić w młynku, wtedy praca będzie szybsza i łatwiejsza. 

Jajka roztrzepać lekko ze sobą. Dodawać stopniowo do masy maślanej. Najlepiej robić to etapowo: 1/3 jajek, dodać trochę mąki , kolejna porcja jajek i znów trochę mąki.  Na koniec dodać już całą resztę mąki. 

Teraz wrzucamy daktyle i mieszamy. 

8 małych  ramekin wysmarować masłem. Na spód wylać trochę sosu toffi, aby przykrył dno i posypać orzechy. Na to wykładamy masę na pudding - do 2/3 wysokości. Tak samo postępujemy z pozostałymi foremkami. 

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Przygotować duszą blaszkę z wysokimi bokami. Wkładamy do niej ramekiny i nalewamy do blaszki wodę, aby sięgała do połowy foremek. 

Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Wyciągamy i odstawiamy na chwilę , na około 1 minutę. 

Foremki należy obkroić na około, aby łatwiej wyciągnąć pudding. Układamy na talerzu do góry nogami. Najlepiej wcześniej je obkroić i przyłożyć górą do talerzyka. Zapewne sos i orzeszki przykleją się do spodu foremki, ale wystarczy je po prostu wyłożyć na wierzch  ( który wcześniej był spodem). Polewamy sosem toffi i gotowe. Można użyć również np. bitej śmietany, czy jogurtu naturalnego:)



Przepis wart wypróbowania, chociażby dla smaku, poznania brytyjskich deserów, czy nawet dla odkurzenia ramekin ;)
Smacznego!












Embed_q6ucr4ggy4pcxp1y23znqk4s9et8mazz











4 komentarze:

  1. Ten pudding to MUSI być raj dla podniebienia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka leci :)

    Zachęcam do dodania przepisu do akcji! :)
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/witamy-royal-baby-boy-kuchnia-brytyjska

    OdpowiedzUsuń