piątek, 30 sierpnia 2013

Naleśniki z cieciorki, nadziewane porem i łososiem.



Do tej pory mogłam w kuchni spędzać tyle czasu, ile tylko chciałam. Nic mnie nie ograniczało. Teraz sytuacja się trochę zmieni... niedługo praca, dodatkowo studia. Weekendowe "posiadówy" w kuchni od października tylko 2 razy w miesiącu. Pojawią się inne obowiązki , ale to normalne wraz z zakończeniem wakacji. Co prawda dla mnie jeszcze miesiąc, ale już nie lenistwa: praca wita. 

 

Postanowiłam wykorzystać moment i zrobiłam coś nowego. Przeglądałam swoje książki kulinarne albo gazetki - nie mam tego zbyt wiele, ale udało mi się znaleźć coś interesującego. U Davida Lebovitza znalazłam przepis na naleśniki z cieciorki serwowane w którymś z regionów Francji. Dodałam do tego świeżą rybę i sos z porów, który znalazłam w mini książce "Naleśniki na 100 sposobów" . Moja wersja sosu bardziej dietetyczna, ale i tak bardzo smaczna.




Naleśniki - ok. 7-8 sztuk

- 150 g mąki z ciecierzycy*
- 1 jajko
- 550 ml wody
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka oliwy 
- szczypta soli


* ja zmieliłam suche ziarna cieciorki.


Wodę zamieszać z jajkiem. Dodać obie mąki i sól. Na koniec oliwę. Zmiksować/Zamieszać na gładką masę. Odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie smażyć z obu stron na złoty kolor. Najlepiej beztłuszczowo albo dodać oliwę na pierwsze smażenie, później tłuszcz już nie powinien być potrzebny.



Nadzienie:

- 4 pory - bez łodygi
- 120 g cukinii
- 250 ml mleka
- 1 czubata łyżka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

- 450 g łososia
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- pieprz cytrynowy
- cytryna

- 1 łyżeczka tymianku
- świeża natka pietruszki

- 300 ml jogurtu naturalnego
- sól, pieprz


Por przekroić wzdłuż, a następnie w półkula. Cukinię umyć i pokroić w cienkie paski. Umieścić na patelni i podsmażyć na średnim ogniu. Na początku na suchej patelni, ale w trakcie podlać odrobiną wody. Po ok. 10 minutach dodać mleko i zamieszać. Dusić na średnim ogniu. 
Czosnek drobno posiekać i dodać do porów. Gotować, aż mleko się zredukuje - nie całkowicie. Por i cukinia muszą nasiąknąć mlekiem. Gdy mleko będzie już bardziej gęste, dodać mąkę pełnoziarnistą. Zamieszać i doprawić solą i pieprzem. Po 5 minutach dodać masło i wszystko wymieszać. Gdy się rozpuści, ściągnąć z ognia. 

Czosnek ponownie drobno posiekać. Płaty łososia natrzeć czosnkiem, przyprawić solą, trochę zwykłym pieprzem i pieprzem cytrynowym. Skropić dodatkowo delikatnie cytryną. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć łososia i przykryć również folią aluminiową. Zapiekać rybę przez ok. 20 minut. U mnie do momentu, gdy na rybie pojawił się wytopiony tłuszcz. Rybę wyciągnąć i odstawić. Gdy łosoś już lekko przestygnie, należy go rozdrobnić na kawałki - powinny one ładnie od siebie odchodzić.

Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie oliwą. 

Na naleśniki nałożyć najpierw farsz z porów. Posypać odrobiną tymianku i dodać trochę posiekanej natki pietruszki. Na to układamy łososia i zwijamy naleśniki. Tak postępujemy z wszystkimi naleśnikami. Układamy w naczyniu żaroodpornym. 

Jogurt mieszamy z solą i pieprzem. Nakładamy na naleśniki. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Naleśniki zapiekamy przez ok. 25 minut. Posypujemy świeżą natką pietruszki. 



Gotowe!
Smaczne i zdrowe. Dla mnie nowe połączenie... bardzo udane :)
Polecam :)












                                                                             Embed_kwi31wy8mfdznrtf1t4kmyjvqn8eeqzz



1 komentarz: