czwartek, 22 sierpnia 2013

Ciasto kruche i miodowe z dżemem, masą budyniową i bakaliami.




W lato często jem ciasta z owocami, ale jednego dnia  potrzebowałam konkretniejszej dawki słodyczy. Najlepiej sprawdzają się przekładańce. Tak sobie wędrowałam wśród różnych internetowych przepisów i się zainspirowałam. Bardzo lubię "Pychotkę", ale miałam też ochotę na ciasto miodowe. Na blogu Moje Wypieki znajdował się przepis na jesienną wersję Pani Walewskiej - wykorzystałam pomysł na orzechy, ale dodałam również rodzynki i suszoną żurawinę. Tak wyszła moja wariacja: dwa blaty kruchego ciasta: jedno zwykłe, drugie miodowe, jedna warstwa bezy, dżem, masa i bakalie... a no i polewa czekoladowa. Jak dla mnie ... eksplozja smaku :)



Ciasto kruche: blaszka  36 x 21 cm

- 300 g mąki
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Posiekać mąkę z masłem za pomocą noża albo wymieszać w mikserze. Dodać cukier puder i żółtka. Wyrobić szybko ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 - 40 minut.

Beza:

- 3 białka
- 1/3 szklanki cukru drobnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Pod koniec dodawać stopniowo cukier.  Beza musi być sztywna.

Ponadto:

- 60g rodzynek -zamoczonych godzinę wcześniej w alkoholu i odsączonych
- 100 g orzechów posiekanych -mogą być różne
- 50 g suszonej żurawiny
- 300 g dżemu porzeczkowego albo innego kwaśnego



Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i nałożyć. Posmarować dżemem, rozsypać bakalie. Na to nałożyć bezę (nie będzie jej zbyt dużo) - można rozsmarować na całości albo porobić "kleksy".

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto pieczemy przez ok.45 minut. Jeśli beza zacznie za bardzo się przypiekać, należy wierzch przykryć folią aluminiową.

Odstawić do przestudzenia.


Ciasto miodowe:

- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 50 g masła
- 2 łyżki miodu
-1 jajko
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą za pomocą miksera. Wyjąć z miski i zagnieść do połączenia składników. 

Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 minut w 180 stopniach C - ciasto ma uzyskać brązowy odcień.


Masa budyniowa:

- 700 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 szklanki cukru
- cukier wanilinowy albo ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
- 60g masła
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 usztywniacze do śmietany
- 1 łyżka żelatyny + 1/5 szklanki wrzątku

600 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.  W pozostałych 100 ml rozpuścić budynie i mączkę ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu, aż budyń mocno zgęstnieje. 

Odstawić do przestudzenia.

Miękkie masło utrzeć za pomocą miksera. Dodawać stopniowo zimny budyń i miksować. 

Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do lekkiego przestudzenia. Dodać do masy budyniowej. Odstawić.

W tym czasie od razu zacząć ubijać śmietanę. Pod koniec dodać usztywniacze do śmietany. 
Śmietanę dodać do masy budyniowej - stopniowo i mieszać za pomocą miksera. 

Masę wyłożyć na spód i przykryć ciastem miodowym. 



Polewa czekoladowa:

- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g masła
- 70 g czekolady mlecznej
- 6 łyżek mleka

Masło i mleko podgrzać w garnuszku , aż masło się roztopi. Dodać czekoladę i zdjąć z ognia. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Można garnuszek włożyć do miski z ciepłą wodą - wtedy czekolada szybciej się rozpuści.


Na ciasto miodowe dajemy polewę czekoladową. 
Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc - najlepiej do lodówki. 



Gotowe. Ciasto jest trochę pracochłonne, ale warto poświęcić ten czas ... ciasto jest rewelacyjne :)
Smacznego!















3 komentarze:

  1. Bardzo przemawia do mnie to ciasto. Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również uwielbiam Pychotkę :) bardzo podoba mi się Twoja wariacja tego ciasta, może sama stworzę coś podobnego... :)

    OdpowiedzUsuń