wtorek, 30 lipca 2013

Sernik podwójnie serowy




Przy każdej uroczystości pojawia się u nas sernik. Jest nieodłącznym elementem. Tym razem pełnił rolę torcika. Kroiliśmy mniejsze kawałki, ponieważ była duża tortownica. Po drugie, wiadomo, że sernik jest sycący, a ten zwłaszcza. Podwójnie serowy? Nazwa stąd, że składa się z dwóch "rodzajów" sera: twarogu białego i serka homogenizowanego, na to polewa ze śmietany z migdałami. Sernik jest rewelacyjny. Nie pęka, nie unosi się, jest zbity, kremowy, baaaardzo serowy. Wielbiciele serników, ale tych konkretnych będą w niebie. Gwarantuję to! :)


Źródło: "Świeże i smaczne. Ciasta i ciasteczka". U mnie ze zmianami dostosowawczymi do większej formy.


Spód: tortownica 26 cm średnicy.

- 500 g ciastek zbożowych
- 150 g masła
- 1-2 łyżki wody - jeśli spód jest za mało klejący.

Masło  roztopić, dodać pokruszone/zmielone ciasta. Opcjonalnie wodę.

Całą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia: spód i boki. Wypełniamy całą formę ciastkami. Przyklejamy również do boków. U mnie mogło być trochę niżej, ale nie wiedziałam na ile będzie wypełniona forma. 

Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy. 


Masa serowa:

- 900 g twarogu białego
- 400 g serka homogenizowanego naturalnego ( nie używać o% tłuszczu!)
- 100 g masła
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny

Twaróg i serek homogenizowany zmiksować z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym. Jeśli nie mamy twarogu trzykrotnie mielonego, warto masę w tym momencie zmiksować blenderem na gładko. 

Masło roztopić. Dodać do masy serowej. 

Jajka rozmieszać za pomocą trzepaczki/widelca w innym naczyniu. Dodawać stopniowo do masy serowej, ale dość szybko. Miksować tylko do połączenia składników. 

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Pieczemy sernik przez ok. 55 minut. 

Wierzch:
- 350 g śmietany gęstej/kwaśnej 12% albo 18% tłuszczu
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 posiekanych migdałów: najlepiej w słupki, można również kupić takie. 


Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i migdałami. 

Sernik wyciągnąć z piekarnika po 55 minutach. Rozsmarować na nim polewę ze śmietany i zapiekać dalej przez ok. 20 minut w 150 stopniach C. 

Masa po wyjęciu będzie jeszcze miękka i klejąca, ale stężeje. 

Sernik odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem zdjąć obręcz i papier do pieczenia z boków. Będzie się pięknie prezentować. 
Ciasteczkowe boki są bardzo ozdobne. 


Polecam ten sernik do wykonania. Jest łatwy w wykonaniu i do tego przepyszny!
Smacznego :)
























5 komentarzy:

  1. boski!
    jaki kremowy:D widać, że rozpływał się w buzi!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie! zapisuję przepis do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  3. Kulinarne Wyskoki31 lipca 2013 00:03

    Zróbcie dziewczyny koniecznie, naprawdę warto :)

    OdpowiedzUsuń