środa, 31 lipca 2013

Placek na maślance z wiśnią i nektarynką.




Prosto, szybko, smacznie, owocowo... takie określenia zawsze przyciągają, bo kto nie lubi dobrze zjeść, nie spędzając przy tym dużo czasu? Raz nie mamy czasu na przesiadywanie w kuchni. Innym razem nie mamy siły. Zdarza się też tak, że jest tyle do upieczenia, że jedno ciacho musi być szybkie i proste - tak właśnie było u mnie. Rodzinne uroczystości zobowiązują, a zegar... no cóż, posłuszny chyba nigdy nie jest ;)



Składniki:  forma 38 x 23 cm. Przepis z domowych zapisków.
Ciasto robiłam z połowy porcji, ale przepis podaję bez zmian.

- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka maślanki
- 0.5 szklanki oleju
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 g owoców ( owoce można obtoczyć w mące przed wyłożeniem)

Jajka utrzeć z cukrem, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym. Dodać maślankę i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników. Wymieszać szybko, tylko do połączania składników. Ciasto ma być gęste,  nie należy redukować ilości mąki.

Kruszonka: 150 g mąki, 100 g masła, 80 g cukru, cukier wanilinowy . Wszystkie składniki zagnieść. 


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i poukładać owoce. Posypać kruszonką.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez 45-55 minut - do tzw. suchego patyczka. 


















3 komentarze:

  1. Ale wspaniale pulchny wam wyszedł ten placek drodzy słodyczoholicy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne i lekkie :) uwielbiam takie ciasta :D

    OdpowiedzUsuń